Närmare 100 leverantörer inom hållbart byggande ställde ut på Ekobygg på Kistamässan den 30 september-1 oktober, en ökning med 50 procent jämför med förra årets premiärmässa. Besökarna fick lyssna på intressanta föredrag och ta del av nya spännande produkter. I montrarna fanns också kommuner representerade som kunde berätta om sina stadsutvecklingsprojekt. Byggaren intervjuade några av utställarna. Det unga holländska företaget Kingspan är fast besluten att ta marknadsandelar i Sverige med sina isoleringskivor. Ett försäljningsargument är att den bara behöver vara knappt hälften så tjock som andra isoleringsskivor med samma kapacitet. Genom att isolera äldre hus med Kooltherm kan U-värdet gå från 0,40 till 0,14.
– Vi har märkt stort intresse från bland annat arkitekter. Vi räknar nu med att ta marknadsandelar i Sverige, säger Mattias Wester (bilden) som representerade Kingspan på Ekobygg.
Det största som hänt sedan 60-talet. Så beskrivs Icells nya cellulosaskiva av marknadschefen Karin Pontén som var på plats i montern på Ekobygg. Icell grundades 2009 och har skapat världens största och mest automatiserade produktionsanläggning för cellulosaisolering tillverkad av returpapper. Nu i höst går cellulosaskivan ut på marknaden och har redan monterats på småhus av en hustillverkare.
– Lösull är en sak men de här skivorna är en jättemarknad. Det är de som kommer ta oss ut i världen, säger Karin Pontén (bilden).
Bland fördelarna med skivorna som är baserade på returpapper kan nämnas att det går åt 95 procent mindre energi att tillverka dem, montörerna slipper dammet, och de isolerar ljud bra.
Masonite Beams visade upp sina lättbalkar i trä, 170-500 millimeter höga och upp till 18 meter långa. De är formstabila och kan användas tillsammans med både trä och andra typer av fasadmaterial. De har tillverkats sedan 70-talet men fokus läggs mer och mer på miljön. Bland det viktigaste är att råvaran inte tas fram på ett oetiskt sätt, till exempel från utrotningshotad skog. Därför satsar företaget på spårbarhet. Nytt för i höst är att Masonite Beams är spårbarhetscertifierade enligt FSC mot att tidigare bara varit PEFC-certifierade. – Våra kunder kräver mer och mer att vi är certifierade, förklarar företagets kvalitetschef Tommy Persson (bilden ovan till vänster).
Teknikern Alf Jarlegård (bilden nere till höger) visade upp Webers golvavjämning och svarade på frågor som mest handlade om miljön. Den modell han visade för våtutrymmen försedd med golvvärme kände besökarna igen. Men han kunde också lägga till det positiva som skett i produktionen.
– Vi har reducerat koldioxidutsläppen med 20 procent. Det innebär 1000 kilo mindre koldioxid-utsläpp på 1000 kvadratmeter, berättade han.
Företaget Träullit AB:s nyligen lanserade cellulitbaserade träullsplattor på fasaden dämpar ljudet. Därmed ökar möjligheterna att bygga hus närmare bullriga vägar och ändå ligga inom tillåtna decibelvärden vid fasad. Men man kan också vila ögonen på dem. Genom en print screen-funktion som Träullit skapat kan plattorna designas med det motiv som kunden väljer. På Ekobygg hade en vägg satts upp med motiv från skogen i Österbymo där företagets produktionsanläggning finns.
– Många besökare har blivit oerhört imponerade, säger Thomas Plogby (bilden nedan) på Träullit.
Att få huset levererat i delar är inget nytt. Det som gör företagets Lättbygg unikt är att bara stommen levereras i platta paket för snabb och enkel montering. Därmed kan träet torka i väntan på isolering . Och husen byggs på lösvirke och en ritning räcker för att Lättbygg ska kunna räkna ut materialåtgång och leverera.
– Byggaren slipper projektera och behöver bara lämna in en ritning eller skiss på en servett, säger Lars Ericsson, säljare (bilden nedan) på Lättbygg.