Hentverkarna som drivs av Ikano Bostad har dragit igång och 16 kvinnliga lärlingar har börjat resan mot att bli snickare. Under rekryteringsprocessen till snickarlärlingsprogrammet kom det in drygt 300 ansökningar.
Nu har lärlingarna börjat på ett av Ikano Bostads byggen i Gustavsberg. Ikano Bostad arbetar aktivt med arbetsplatskulturen och Hentverkarna är ett steg i att få mer blandade arbetsplatser, i en bransch där 99 procent av alla snickare är män.
– Vi gör det här för att skapa förändringar på vår arbetsplats. Vi har nu hittat kvinnor som vill arbeta som snickare hos oss, nu ska vi arbeta med att få dem att trivas, utvecklas och vilja stanna hos oss. Förutom Hentverkarna arbetar vi aktivt med kulturen på arbetsplatsen genom samtal om våra värderingar och beteenden med snickare och tjänstemän. Vi har också genomfört genusutbildning för platsledning och handledare. Genom att aktivt arbeta med dessa frågor är vi övertygade om att det kommer leda till en ökad lönsamhet och fortsatt tillväxt, säger Anders Leander, projektledare för Hentverkarna på Ikano Bostad.
Nu väntar cirka 3,5 års utbildning för lärlingarna. Arbetet stannar inte här, menar Anders, utan är ett pågående arbete som Ikano Bostad arbetar aktivt med.
– Det stora intresset bekräftar vår tes om att många kvinnor vill bli snickare. Vi ser en affärsmässig fördel med att bredda vår rekryteringsbas genom initiativ som Hentverkarna. Vi har en stor brist på arbetskraft i hela branschen och genom att bredda vår rekryteringsbas kan vi attrahera fler medarbetare, säger Anders Leander.
Lärlingarna får en heltidsanställning på 40 timmar i veckan enligt Byggnads utbildningsavtal. Det innebär att de får lön enligt Byggnads kollektivavtal för utbildning av vuxenlärlingar. Efter fullgjord utbildning får lärlingarna en tillsvidareanställning på heltid hos Ikano Bostad.