Ett hus på 400 kvadratmeter på suterrängtomt i Djursholm med hög takhöjd kräver sin man. I det läget tvekar inte Fiskarhedenvillan att ringa Stefan Burman och hans son som bygger 8-10 villor om året för hustillverkaren.
– Det är härligt att få skapa ett hus från grunden och känna stolthet för det, säger Stefan Burman.
Det såg mörkare ut på 90-talet i samband med den stora fastighetskraschen. Stefan Burman blev liksom många andra på JM av med sina jobb och tvingades sälja sitt hus med 600 000 kronor i förlust och flytta med familjen till ett hyreshus.
– Vi var ett gäng byggjobbare på JM som hade bäst betalt i Stockholm, 200 kronor i timmen, ett riktigt kanongäng. Och så kraschade allt. Jag lyckades betala av lånen på huset men när jag köpte hus nästa gång såg jag till att jag hade råd med det. Något sådant vill jag aldrig vara med om mera, säger Stefan Burman.
För att kunna försörja sig hakade han på ett uppdrag för Världsbanken som byggde en bank i Litauen strax efter landets frigörelse. Därefter monterade han hus i Tyskland och sedan arbetade han fyra år med sin bror som har byggnadsfirma i Norge. Parallellt med Norgejobbet tog han uppdrag i Sverige bland annat för Fiskarhedenvillan.
När hans son Robin för 5-6 år sedan gick ut byggprogrammet på gymnasiet vågade han släppa jobbet hos brodern och satsa helhjärtat på hustillverkaren med huvudkontor i Borlänge. Sedan dess har det gått med raketfart. 8-10 hus om året för Stefan Burmans företag som utgår från Strängnäs.
– Det är på gränsen. Vi börjar sju och kommer hem 8-9 på kvällarna. Antingen skaffar vi mer folk eller så måste vi bromsa.
Gigantiskt
När jag kommer ut på byggarbetsplatsen i Djursholm har plattan kommit på plats och väggarna håller på att byggas. Det ser ut som ett gigantiskt skelett och nedanför ligger Ösbysjön som man kommer kunna se obehindrat när nästa våning ska läggas på. Se bilden intill hur huset ser ut när jag besökte arbetsplatsen vid några veckor senare.
Jag går omkring och försöker föreställa mig känslan av en takhöjd på 2.80 och den stora ytan på 400 kvadratmeter för den barnfamilj som ska bo där. Förmodligen blir det smakfullt. Fiskahedenvillan samarbetar med ett antal leverantörer som levererar sina produkter direkt till logistikcentral utanför Borlänge. Fiskarhedenvillan har ingen husfabrik. Istället packas husets beståndsdelar på lastbil och körs direkt ut till kund.
På tomten i Djursholm ligger brädorna utspridda. Fiskarhedenvillan har i det här läget lämnat över material och ansvar till Stefan Burman. Allt utom konstruktionsfel tvingas han ta konsekvenserna av.
– Man får inte göra fel. Det är därför jag är så noga med vem jag jobbar med, säger han.
Men visst måste du ha gjort fel någon gång?
– Jodå, mindre fel, detaljer i köket och någon sned vägg men det fixar man till.
Stefan Burman säger att hans enda anställda, sonen Robin, 24 år, och dennes jämngamla kollega Patrik Nyström nu blivit så duktiga att han själv inte hänger med.
– Vi har lärt oss att jobba snabbt och hålla kvaliteten samtidigt. Det är det som är konsten, menar Robin Burman.
Stefan Burman hyr också in folk men bara sådana som han känner väl och som är förtrogna med Fiskarhedenvillan. En kille arbetar exempelvis nästan uteslutande med detaljer i köken.
– Jag vill aldrig ha de tråkiga samtalen från besvikna kunder. Därför är det svårt att växa genom att ta in nytt folk. Jag vill kunna hålla kvaliteten, förklarar Stefan Burman.
Vill ni läsa hela reportaget och se bilderna kan ni ta del av det i nästa nummer av pappersupplagan av Byggaren som kommer inom kort.