En enhällig arbetsdomstol slår nu fast att utländska arbetstagare som måhända är kompetenta men saknar yrkesbevis eller motsvarande inte har rätt till full byggarbetarlön. Irländska ICDS Constructors som har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 2009 är med lem i Sveriges Byggindustrier och därmed bundet av svenska kollektivavtal. Under perioden den 19 september 2010 till och med den 4 april 2014 bedrev bolaget byggverksamhet vid tre arbetsplatser i Sverige med anställda byggarbetare som inte var svenska medborgare eller hade hemvist här.
De anställda fick då lön enligt fördelningstalet 0,88 vilket ska jämföras med 1,0 som de arbetare får som har så kallat yrkesbevis. Denna typ av bevis jämställs med så kallat erkännandeintyg som utländsk arbetskraft med utländsk utbildning kan få. Full timlön på de aktuella arbetsplatserna var 165, 169 och 182 kronor i timmen.
Byggnadsfacket anser att företaget åtminstone borde ha prövat om arbetstagarna kunnat få yrkesbevis eller erkännandeintyg eller om de var kompetensmässigt jämförbara med svenska arbetstagare. Enligt Byggnads får nämligen de sistnämnda i praktiken full lön även om de inte uppfyller de formella kraven.
Facket: Fyra gånger vanligare med låg lön hos utlänningar
Byggnads pekar på branschstatistik som visar att utländska arbetstagare betalas lön enligt fördelningstalet 0,88 i väsentligt större omfattning än inhemska arbetstagare. Av de 49 utländska företag som ingår i statistiken bedrev 48 verksamhet på byggavtalets område. Statistiken visar att det är mer än fyra gånger så vanligt att utländska arbetstagare betalas lön enligt fördelningstalet 0,88 än att inhemska arbetstagare får sådan betalning. Till detta kommer att de inhemska arbetstagare som betalas lön enligt fördelningstalet 0,88 till stor del är lärlingar.
Sveriges Byggindustrier ställer sig tveksam till fackets statistik men håller med om att det är vanligare att svenskar har full lön. Det beror dock på att ”Sverige har nämligen en i världen närmast unik utbildningsnivå inom byggnadsskrået”, enligt arbetsgivarparten. Sveriges Byggindustrier och det irländska företaget kontrar med att de aktuella arbetstagarna inte har uppfyllt kraven på dokumenterad relevant utländsk utbildning och verifikation av minst två års arbetserfarenhet för att få erkännandeintyg. Därför var de över huvud taget inte behöriga att få yrkesbevis eller erkännandeintyg.
Arbetsdomstolen anser att kollektivavtalet är klart och entydigt i de krav som ställs för att få full lön. Och det är inte utrett att det skulle finnas en praxis av betydelse för kollektivavtalets innebörd som innebär att arbetstagare, som inte har yrkesbevis eller erkännandeintyg, får lön enligt fördelningstalet 1,0.
AD skriver lite syrligt: ”För att Byggnads ska ha framgång med sin skadeståndstalan måste byggavtalet alltså tillföras något som helt enkelt inte finns där vid en tillämpning av sedvanliga kollektivavtalstolkningsprinciper”. Slutsatsen blir att bolaget gjort precis vad som åligger bolaget enligt kollektivavtalet.
Facket får nu betala 1,7 miljoner kronor i ersättning för motparternas rättegångskostnader.