Vad gör en yngling hängiven möbelsnickeriet efter värnplikten? Vissa kanske går vidare på högskola med tanke på att bli ekonom, ingenjör, lärare eller jurist en dag – och låta det stora intresset just förbli ett intresse. Så kunde också Björn Tolhammar ha gjort men så blev det inte. Han ville nämligen ägna sitt yrkesliv åt sitt stora intresse- och så blev det också. Han firma tillhör idag en av de ofta anlitade i Stockholm vad gäller inredningssnickerier.
-Det var nog det bästa jag gjorde som ung efter gymnasiet och värnplikten, säger han. Att jag så snabbt sökte jobb inom branschen – och lyckades få ett sådant jobb.
– Mina två stora intressen, möbelsnickeri och båtar har jag därmed lyckats ägna mig åt i mitt yrkesverksamma liv. När jag tänker på de initiativ jag då tog som ung för att komma in i branschen, känner jag viss tillfredsställelse och stolthet.
Unga år
Idag driver Björn Tolhammar Älta Snickeri – ett företag i Stockholm som ofta anlitas när det gäller avancerat möbelsnickeri och snickerier i hemmet. Han anställdes i unga år vid Stig Petterssons Snickeri – känt som ett av den tidens främsta möbelsnickerier. Det var här Björn lade grunden för den yrkesskicklighet som idag är hans signum som snart 65-åring.
– Snart ”fyller jag pensionär”, säger han. Jag hoppas dock få fortsätta många år till i denna fantastiska bransch. Samhället vill ju att vi 60 plussare ska jobba på – och inte mig emot – det gör jag så gärna. Finns det något bättre än att få chansen att jobba vidare ? För mig något självklart och befrämjande för hälsan.
Björn Tolhammar påpekar att det också är gynnsamt ekonomiskt för firman. Samhället kräver lägre arbetsgivaravgifter för medarbetare från det år man fyllt 66 år, avgiften är hälften av den vanliga. – En halvering är verkligen bra, det gläder oss, säger han. Sverige är i detta avseende ett bra land för småföretagare. Bra gjort Magdalena Andersson, hon är för övrigt Nackabo som jag! Detta starka intresse för möbler och att snickra startade ungefär samtidigt då Björns jämnåriga kamrater började med att antingen lära sig spela piano eller fiol. Allmänt påhejade av sina föräldrar. Björns föräldrar var inte sådana, de insåg tidigt sonens starka sida och uppmuntrade istället möbelsnickeriet.
– Att snickra för mig i unga år innebar också faktiskt att vara med ibland om att inreda båtar. Någon bättre grund för mig som snickare kunde man inte tänka sig. Familjens stora intresse var nämligen att ha båt och vara ute på sjön.
– Klubben jag är med idag är Lidingö Båtklubb, trots att jag bor i Älta. Men båtplatsen är på Lidingö och så får det förbli. Jag har aldrig missat en enda sjösättningsdag sedan jag var elva år.
Fast kundgrupp
Älta Snickeri har en fast kundgrupp, det är ett företag som numera har egen hemsida men som sällan gjort reklam för sig. Allmänt brukar man säga att ett företag får uppdrag genom rekommendationer. – Så har det självklart varit för oss också, visst vi vinner nya kunder på rekommendationer, säger han. Men många av våra kunder gör närmast det motsatta ibland, de vill helst inte yppa för så många andra om samarbetet med vårt företag, möjligen något oroliga för att förlora ett gott samarbete med ett företag de gillar.
– Man talar ofta om oss som ”min snickare”, säger han. Det innebär hela tiden återkommande jobb för Älta Snickeri inom samma kundkrets.
Björn Tolhammar uppskattar att företagets kundstock består till 80 procent av dessa återkommande kunder. En grupp stamkunder som hör av sig om den ena förbättringen efter den andra i hemmet. Han berättar om att förhållandet med kunden kan därmed efter några bli lite speciell, så småningom blir man närmast personlig bekant med kunden.
– Att det blivit på detta vis innebär en påtaglig ekonomisk trygghet för företaget, påpekar Björn. I grunden bygger ju allt förstås på att vi hela tiden gör bra jobb och debiterar till rimliga belopp.
Någon nedgång i affärerna har han inte sett av under den svåra pandemitiden. Intäkterna i år lär bli ungefär desamma som tidigare år. Företaget idag är en firma där två personer får sin försörjning, nämligen far och son Tolhammar Björns son Martin, 31 år har detta år varit verksam i tio år i firman. – Bättra skola kan man knappast få, säger han. Det är ju på detta vis som man lär sig yrket, att omgående komma ut på arbetsplatsen och göra bra jobb.
Nordiska muséet
Älta Snickeri ägnar sig inte bara åt möbelsnickeri i olika svenska hem. En viktig uppdragsgivare under åren har varit Nordiska muséet ute på Djurgården. Här har Älta Snickeri ofta anlitats för att bygga utställningar. Nordiska Muséet har egna snickare men erfarenheten säger att de ofta hyr in snickare. Tiden inför en utställning är ofta knapp.
– Nordiska Muséet är en bra uppdragsgivare, säger Björn. Jobben är verkligen roliga, vi har haft ett samarbete under många år.
Hemligheten bakom de många uppdragen från Nordiska Muséet är att beställare och utförare verkligen ”talar samma språk”, förstår varandra, god kommunikation helt enkelt.
– När det gäller en utställning kan det i bästa fall vara korta instruktioner på en enkel papperslapp som jag begriper på ett närmast intuitivt sätt. Hittills har jag inte fått erfara att det som efterfrågats fått göras om.
Under åren som gått kan Björn Tolhammar se en förändring i form av arbetsmaterial. Han tycker nog att materialet förr var överlag något bättre. Han nämner gamla Fanerkompaniet med sina stora lokaler i Frihamnen.
– En verklig stimulerande plats för en möbelsnickare, säger han. Idag tycker jag nog att materialet som erbjuds är lite si och så. Man får som kund vara betydligt mer observant på vad som erbjuds.
Idag finns inte Fanerkompaniet kvar. Materialet vi nyttjar kan man dela in i två grupper. Massivträ faner och skivmaterial.
– Mina favoriter där jag köper in material är flera, berättar Björn Tolhammar.
Holms i Skärholmen är en butik dit Björn ofta vänder sig, en annan Ceos i Norrköping. I Länna ligger Fredrikssons där handlar företaget inhandlar massivträ.
– Under alla år vi varit verksamma har vi också anlitat Sigvard Spångberg, som idag har firmanamnet Skivspecialisten. Där inhandlar vi allt skivmaterial.
– Trävaruhandlare som kan sin sak. Handlare som har produkter av hög kvalitet.
Staffan Ringskog