En nyligen införd ångerrätt för kunder som gör upp med hantverkaren i sin bostad kan få oanade konsekvenser. En kund kan i praktiken ångra sig och begära pengarna tillbaka när jobbet påbörjats och till och med är klart.
– Därför rekommenderar vi starkt hantverkare att skriftligen informera om ångerrätten i förväg för att slippa den här typen av absurda konsekvenser, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket.
Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler gäller sedan förra året också ”då näringsidkaren och konsumenten samtidigt är närvarande på någon annan plats än i näringsidkarens fasta eller rörliga affärslokal eller efter det att konsumenten lämnat ett anbud på en sådan plats”. I klartext innebär detta att den lag som tidigare förknippats med traditionell hem- och telefonförsäljning nu också omfattar övriga tjänster som görs upp i hemmet. Det kan gälla exempelvis mäklare och hantverkare.
Och det räcker alltså med att hantverkaren lämnat ett anbud i hemmet för att lagen ska börja tillämpas. Då hjälper det inte att om affären senare skulle göras upp på annan plats.
Hantverksformuläret som kan laddas ner på hemsidan www.omboende.se och är resultatet av ett samarbete mellan Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier saknar än så länge ett villkor om ångerrätten. Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket, uppger dock att formuläret kommer att uppdateras och anpassas till den nya regeln om ångerrätt.
– Det blir extra viktigt nu för hantverkare att avtala skriftligt. Mäklarna har insett detta och tagit med det i sina avtal, berättar han.
Kan gå förlorad
Lagen är formulerad så att konsumentens ångerrätt går förlorad om hantverkaren har fullgjort ett antal informationskrav och kunden uttryckligen har samtyckt till att tjänsten börjar utföras och gått med på att det inte finns någon ångerrätt när tjänsten har fullgjorts. Men vad händer om hantverkaren missar att se till att ångerrätten avtalas bort?
– Om ett hus målas om och kunden ångrar sig skulle kunden i princip kunna få pengarna tillbaka trots utförd tjänst. Det tycker till och med vi på Konsumentverket skulle vara orimligt men det har inte prövats i domstol. Därför är det så viktigt med skriftligt avtal, säger Daniel Gustafsson.
Ett tips är alltså att inte riskera något med muntliga avtal och att lägga till villkoret och informationen om ångerrätten i hantverksavtalet så länge uppdateringen där ännu inte har genomförts.
Mikael Kindbom