En byggares tak- och fasadplåt, takrännor, stuprör och beslag, kommer ofta från Areco i Skåne.
Areco är stort svenskt företag inom byggplåt, handelsstål, armering och ventilation. Företaget är känt för produkter av hög kvalitet till ett bra pris.
Omsättningen ligger på drygt tre miljarder kronor. Historien började på 50-talet då bröderna Bertil och Bengt Areskog förvärvade Trelleborgs Skrotaffär. Areco är också fortsatt expansivt, senaste förvärvet var Lans Plåt i Lidköping.
– Jag brukar säga att jag växte upp i en värld av skrot, säger Peter Areskog, koncernchef och 100-procentig ägare till företaget. Mina tidiga år tillbringade jag i mitt fars företag Trelleborgs Skrotaffär, grunden till det som idag är Areco.
Egen egen produktion och grossist
Under Peter Areskogs ledning har Areco haft en påtaglig tillväxt, och blivit, en koncern med starka positioner inom byggbranschen. Företaget har en tydligt bredd en inom byggplåtsprodukter. Utbudet av olika sorters tak, fasadplåt, takavvattning, rännor och stuprör, är stort.
Areco:s senaste förvärv, Lans Plåt i Lidköping, hamnade på 15 miljoner kronor. Bolaget har under de senaste femton åren präglats av en mycket kraftfull utveckling. När Peter Areskog tog över som ägare 2004 hade företaget 100 miljoner kronor i omsättning. Idag säljer företaget sina produkter och stålbearbetningstjänster för för tre miljarder kronor.
Koncernen har egen produktion av byggplåtsprodukter i Sverige, Danmark, Finland och Polen med sammanlagt sju fabriker genom tillverkningsbolaget Areco Profiles och driver en omfattande grossistverksamhet under namnet Areco Direct.
Det internationella nätverket är välutvecklat. Areco handlar med länder i Fjärran Östern där en stor del av råmaterialet, coils, köps in från Sydkorea.
Trelleborgs Skrotaffär
Areco startade som en genuin skrothandel på 1950-talet. När bröderna Bertil och Bengt Areskog förvärvade Trelleborgs Skrotaffär 1950, kunde de knappast ana var företaget skulle befinna sig sjuttio år senare. Vissa årtal under denna hittilsvarande historia är särskilt viktiga:
1974 byter firman namn till just Areco, ett första steg tas till att bli ett ledande handelsföretag inom byggindustrin. Företag kommer sedan att förvärvas, fabriker kommer att etableras.
1995 förvärvas Mälarplåt.
1997 startar Areco sin första inledande tillverkning, fabriken placeras i Polen.
2000 förvärvas värmländska Profilplåt i Kil. 2003 förflyttas verksamheten till Malmö.
2001 säljer Areco skrotverksamheten, grunden för företagets framgång, köpare är Stena Metall.
2012 Areco investerar 100 miljoner kronor i en fabrik för produktion av ett eget takavvattningssystem. Produkterna lanseras under namnet Caracol, inspirerat av ett brasilianskt vattenfall.
2014 En egen grossistverksamhet – Areco Direct- etableras. Lundberg & Kullberg AB och Tonito Plåtgrossisten AB förvärvas, som en del i denna utveckling.
2014 Dansk Profilteknik förvärvas. Tak- och väggplåt tillverkas här för danska och tyska marknaden.
2016 Areco Direct öppnar drive-in butik för byggplåt och ventilation i Malmö.
2017 Drive-in nummer två invigs i Jönköping.
2017 Takhuset och Liwa Gruppen förvärvas i Stockholm – två butiker för byggplåt och ventilation.
2018 TPE Spirit Oy förvärvas – finsk tillverkare av sandwichpanel.

Goda medarbetare
Peter Areskog förklarar Areco:s framgång mycket i de goda medarbetare han omger sig med.
- Många säger om mig, att jag är så orädd i affärer. I själva verket är det tvärtom, jag är många gånger en försiktig general i affärer.
- Men när jag agerar och handlar utifrån en bred, förvärvad kunskap. Inom Areco gör vi inget överila, utan vi är alltid mycket noga med terrängen vi bearbetar.
Peter Areskog gick på allvar in i firman som tjugoåring. Han hade dessförinnan avslutat sina gymnasiestudier och var på väg att bli löjtnant inom reserven. Han var nämligen just inne i en femton månaders befälsutbildning som värnpliktig i Karlskrona, då firman kallade honom.
- Min bästa mentor var min far Bertil, berättar Peter Areskog. Utan hans visdom och utan hans kunnande i affärer hade Areco aldrig utvecklats dithän det är idag. I det militära lärde jag mig en första grund i att kunna ta befälet och ta beslut.
”Doer”
Medarbetare säger om Peter Areskog, att han är mycket en visionär. Själv säger han om sig själv, att han är en ”doer”, en person som får mycket gjort av de goda idéer som föds under resans gång som affärsman.
- Att jobba 60 timmar i veckan hör till det vanliga, säger han. Men att gå upp tidigt på morgonen som andra vissa välkända entreprenörer, det gör jag inte, jag är snarare en hårt arbetande kvällsmänniska.
För Areco finns också en värld utanför själva affärerna. Bolaget är sedan en tid tillbaka engagerat inom idrotten. Ishockey är något som Peter Areskog gillar och Areco sponsrar sedan 13 år Malmö Red Hawks. MIF.
- Vi får se hur högt MIF når denna säsong i SHL, säger han.

Areco Malmö Padel Open
Företaget är också engagerat inom en annan sport, nämligen inom padel. I november 2021 anordnades Areco Malmö Padel Open. När tävlingen var avslutad hade världens största turnering inom padel arrangerats i Malmö Arena.
- Idrott rent allmänt ger ett välbehagligt avbrott i det hårda arbetet att utveckla Areco, påpekar Peter Areskog.
Areco har haft en väldig stark utveckling. Vad är förhoppningen för kommande år?
- Grundprincipen för vår tillväxt har alltid varit att ta säkra stegen framåt, säger Peter Areskog. Vi fortsätter att ta var dag som den kommer.
- Att leverera bra produkter till Sveriges byggare, det ska vi fortsätta att göra. Prisvärda produkter av högsta kvalitet.
Staffan Ringskog