Årets Bygge – hur många i läsekretsen har hört talas om den utmärkelsen? Oavsett hur, så är tendensen tydlig. Stora lådliknande byggnader nominerades. Så kan Årets Bygge beskrivas.
En kommun sticker också ut. Hus i Solna har erövrat priset tre gånger under de senaste tio åren. I år gick dock priset till upprustningen av Uppsala stadshus.
I åtta fall av tio har hus nominerats till priset Årets Bygge som säkert många tycker påminner om en fantasilös låda.
Undantag bland nominerade hus har varit två. Renoveringen av en vacker äldre byggnad i Kristianstad vid Stora Torg är första undantaget.
Det huset – det gamla Rådhuset, som stadens och landstingets administration i dag nyttjar – byggdes 1891. Ett annat undantag har varit Ekmanska huset i Göteborg i villakvarteren i Lorensberg.
De övriga åtta byggnader som nominerades är alla ritats enligt ett bestämt, starkt modernistiskt, rätlinjigt tänkande.
Inte vackra
Än en gång infinner sig frågan – varför får denna typ av arkitektur så stor uppmärksamhet? Och vad visar den? Visar den kanske att kunskapen att bygga vackert, klassiskt, när det gäller att bygga stort, är något i högst begränsat? Eller?
Hur hus ser ut är en spegling av sin samtid. Vad säger dessa hus oss om den tid vi lever i? Kanske, att det intellektuella samtalet ibland är påtagligt utan överraskningar. Likadant med flertalet av de nominerade husen till Årets Bygge, en modernistisk arkitektur, alltför för bekant i vårt land, allt sedan rekordårens stora byggen.
Till sist: Det är svårt att tänka sig att arkitekterna bakom denna stil själva bor i den här typen av hus. Om så vore fallet, skulle det överraska stort.