140-åring in i den digitala världen
Här har vi 140-åringen som tagit rejäla steg i den digitala världen. Ett uppskattat företag blandSveriges byggare. Vi talar om jubilerande Assa Abloy. En svenskfinsk stolthet som visar hur bra svenskar och finnar samarbetar. En påminnelse om Sverige och Finland som ett land under 600 år.
En berättelse om ett framgångsrikt företag som tog sina första steg i Eskilstuna. Idag finns Assa Abloy i hela världen med 48000 medarbetare.
Andreas Frisk är landschef för Assa Abloy Opening Solutions i Sverige.med ansvar för försäljningen av företagets produkter på svenska marknaden. Assa Abloy Opening Solutions sysselsätter 150 medarbetare i Sverige med anställda i Eskilstuna, Stockholm,Mölnlycke och Landskrona. VD för hela Assa Abloy är belgaren Nico Delvaux. Han efterträdde Johan Molin 2017 som företagets verkställande direktör. Assa Abloy har produktionen i världen i länder som Rumänien, Tjeckien och Kina.
God omsättning
Den svenska omsättningen har varit god under senare år. Företaget är marknadsledande inom lås och beslag i Sverige. Under 2020 var den svenska försäljningen på cirka 2,3 miljarder kronor. Koncernens omsättning som helhet var under senaste räkenskapsåret på 87 miljarder kronor.
– Vi är nöjda med utvecklingen, säger Andreas Frisk . Viktigt är att hela tiden vara ett företag som ligger främst vad gäller nya produkter. Vi är marknadsledande och vår ambition är att fortsätta med det.
Assa Abloy är känt för sina goda låsanordningar av hög kvalitet. Lås, gångjärn och slutbleck från Assa Abloy är välkända produkter för en svensk hantverkare, företagets namn var fram till 1967 Aug Stenman.

Högkvalitativa produkter
Aug Stenman som så småningom fick namnet Assa, kom snart att få en marknadsledande position i Sverige. 1994 etableras företaget Assa Abloy, när företaget gick ihop med det finska företaget Abloy.
De mekaniska låsen, gångjärnen och slutblecken utgör fortfarande en betydande del av intäkterna i
Sverige men elektroniska lösningar är under kraftig tillväxt.
– Mekaniska lösningar ersätts mer och mer av det digitala, påpekar Andreas Frisk. Här är
företaget klart expansivt.
Företaget satsar stora belopp på forskning och utveckling. Enligt senaste årsredovisningen gick nära fem procent av företagets omsättning hit. I reda pengar fyra miljarder kronor. Mycket av sådant som vi idag tar som självklart vad gäller låsanordningar, har utvecklats av Assa Abloy.
Andreas Frisk påpekar, att den moderna byggnaden är idag i hög grad uppkopplad till det digitala. Mycket går på automatiskt, larm går på, en spis slås av automatiskt, när du lämnar hemmet, låset i dörren är en digital lösning.
Är själva framgången den djupaste tillfredsställelsen i att vara chef för Assa Abloy Opening Solutions i Sverige?
– Framgång gör det roligt på jobbet, säger Andreas Frisk. Utan tvekan är det så, men framgång bygger på hårt arbete. Ingen framgång utan hårt arbete, det är en bra devis.
– Vi verkar globalt men tänker lokalt. Låsmarknaden utgörs av väldigt många olika lokala standarder och lösningar.
Kommer de mekaniska produkterna att en dag att helt och hållet ersättas av digitala lösningar?
– Trenden är tydlig, det digitala utgör mer och mer av vår försäljning, säger Andreas Frisk. Samtidigt finns det många mekaniska lösningar som kommer användas under många år framöver.
– Företagets framgång bygger på att vara lyhörd gentemot kund, att utifrån en rad standardprodukter kunna anpassa lösningar efter kundernas specifika behov
– Att alltid kunna lösa kundernas problem är avgörande, säger han. Med den breda portfölj och duktiga återförsäljarkår vi har kan vi hjälpa de allra flesta slutkunder att få en väl fungerande säkerhetslösning.
Kommer ni att lyckas hålla er position som ett av de ledande företagen i världen inom ert område?
– Det är naturligtvis vår ambition, säger Andreas Frisk. Vi tror att vi har en bra utgångsposition från vilken vi kan fortsätta utveckla de lösningar som slutanvändarna efterfrågar. Den ökade efterfrågan vi ser på digitala lösningar ställer delvis nya krav på oss men att marknaden förändras är vi vana vid. Efter 140 år är förändringen en naturlig del av företagets kultur.
STAFFAN RINGSKOG