Attefallshusen skulle bidra till att minska bostadsbristen. Men det går trögt. Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyras egen undersökning visar att endast 186 Attefallshus för bostadsändamål var aktuella i landets tjugo största kommuner förra året. Fler än hälften av kommunerna redovisade tio eller färre hus. För tre år sedan, våren 2014, presenterade den dåvarande regeringen sitt Attefallshusförslag. Lättnader i regelverket skulle ge villaägarna möjlighet att, utan bygglov, uppföra en 25 kvadratmeter stor minivilla på sina tomter. Avsikten med reformen var dels att förenkla byggandet för privatpersoner, dels att bidra till att minska bostadsbristen.
Men så värst många bostäder har det inte blivit. Hem & Hyras egen undersökning visar att endast 186 Attefallshus för bostadsändamål var aktuella i landets tjugo största kommuner förra året. Fler än hälften av kommunerna redovisade tio eller färre hus. Stockholm lyckades bara komma på tredje plats med 20 hus. I stället var det kranskommunen Huddinge som var överlägset bäst i Sverige med 48 hus. Därefter kom i tur och ordning Borås med 26, Uppsala med 21 och Göteborg med 15.
Huddinge, utanför Stockholm, skiljer sig alltså från de övriga kommunerna i Hem & Hyras granskning. Redan första året efter reformen tog de emot 72 anmälningar.De flesta anmälningarna förra året kom dock inte från villaägare utan från byggföretag som vill bilda bostadsrättsförening med hjälp av en tvåbostadsvilla och Attefallshus på samma tomt.
– Ja, en förklaring till Huddinges höga siffror är att majoritet av ansökningarna kommer från byggföretag. Men vi har också fått beröm för att vi var tidigt ute med information till medborgarna. Vi ordnade även seminarium om Attefallshus för dem som var intresserade. Det gav resultat, säger Carolina Rojas Araya, enhetschef på kommunens tillsynsenhet till Hyresgästföreningens tidning.