Regeringen vill utöka den tillåtna byggnadsarean för komplementbostadshus från 25 till 30 kvadratmeter från den 1 mars 2020. Det föreslås i en lagrådsremiss.
– Med större boyta är det lättare att bygga attraktiva bostäder som bättre täcker hushållets behov. Ändringen ger därför förutsättningar för fler nya bostäder i Sverige, säger bostadsminister Per Bolund.
Sedan 2014 krävs normalt inte bygglov för att i direkt anslutning till ett en- eller tvåbostadshus uppföra en komplementbyggnad på högst 25 kvadratmeter. Denna kan även innehålla en permanent bostad och kallas då komplementbostadshus. De byggnader som har undantagits från kravet på bygglov får även strida mot den gällande detaljplanen.
– Syftet är att skapa förutsättningar för fler komplementbostadshus och göra det möjligt att uppföra bostäder med högre boendekvalitet, säger Per Bolund, i ett pressmeddelande.
För att skapa förutsättningar för fler och bättre komplementbostadshus föreslår regeringen nu en ändring i plan- och bygglagen. Dagens begränsning på 25 kvadratmeter innebär i praktiken en invändig boarea på omkring 22 kvadratmeter. Detta gör att bostaden i princip endast kan utformas på ett sätt, där ett rum används som badrum och ett rum för övriga bostadsfunktioner. En utökning till 30 kvadratmeter innebär att boarean istället blir cirka 27 kvadratmeter. Det skulle ge större funktionalitet och fler möjligheter till möblering.
Av lagrådsremissen framgår även att regeringen har för avsikt att närmare utreda regelverket kring bygglovsfria åtgärder för att skapa större tydlighet och enhetlighet samt komma till rätta med de rättsliga brister som finns i nuvarande regelverk, bland annat när det gäller möjligheten till domstolsprövning.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2020