Genom att tillträdesleden var borta och genom tydliga instruktioner markerade ansvariga på ett byggföretag i Ystad att byggnadsställningen inte var i bruk. När en arbetstagare ändå klättrade upp bötfälls byggföretaget i kammarrätten med 46 000 kronor, dubbelt mot förvaltningsrätten.
Domen från Kammarrätten i Göteborg som kom den 14 september ställer höga krav på arbetsgivarens säkerhetsrutiner framöver. Åtminstone när det gäller arbete på högre höjder. Det är ingen tvekan om att de sanktionsavgifter som infördes för ett par år sedan blivit ett verkningsfullt vapen i Arbetsmiljöverkets händer.
Mellan 40 000 och 400 000, beroende på antal anställda, kan det kosta att bryta mot reglerna om fallskydd. Och inte ens instruktioner och åtgärder för att hindra olyckor hjälper alltid. Byggfirman i Ystad med ett tiotal anställda måste nu betala 46 000 kronor efter att ha brutit mot bestämmelsen om fallskydd.
Isolerade utan fallskydd
Fallskydd ska finnas vid risk för fall och fallhöjden är två meter eller mer. I det aktuella fallet hade dock en anställd utfört ett mindre isoleringsarbete utan fallskydd. Detta trots att arbetsgivaren lämnat tydliga instruktioner till personalen om att inte beträda ställningen och att tillträdesleden tagits bort för att hindra arbetarna från att beträda ställningen.
Hade därmed inte arbetsgivaren tagit sitt ansvar? Nja, tyckte förvaltningsrätten. En överträdelse var det men här förelåg ursäktliga omständigheter som gör att beloppet kan sättas ned helt eller delvis. Det blev en halvering av sanktionsavgiften till 23 200 kronor.
Men kammarrätten dömer ut full avgift på 46 400 kronor. Ett byggbolag anses ha ”ett mycket långtgående ansvar för att försäkra sig om att de anställda följer de säkerhetsföreskrifter som finns och för att tillskapa en kultur på arbetsplatsen som innebär att säkerhetsföreskrifter respekteras” skriver domstolen.
Bolagets försvar att instruktioner hade givits räckte inte och att tillträdesdelen hade tagits bort spelar ingen roll eftersom det fanns stege.