Rapporten ”Rätt (?) bostäder på fel platser” släpptes i samband med ett seminarium i förra veckan. I rapporten redogör den ekonomiske historikern Jan Jörnmark för bostadspolitiken i Sverige efter andra världskriget.
Rapporten bygger på ett stort empiriskt och nyligen sammanställt material. Jan Jörnmark har skrivit rapporten för Näringslivets forskningsinstitut. Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om hur företagandets villkor kan utvecklas och förbättras.
Prisutvecklingen på bostäder i den starkare delen av landet har lett till oro för en prisbubbla, vilket fått många att förespråka en återgång till det reglerade och subventionerade bostadsbyggande som dominerade 1942 till 1993, säger Jan Jörnmark.
En sådan återgång skulle kunna få riktigt negativa konsekvenser, både statsfinansiellt och för landets fortsatta tillväxtförutsättningar, sett till den empiri jag analyserat i den här rapporten.
Jörnmark är i vissa avseende starkt kritisk till den förda politiken. Han talar om en felaktig bostadspolitik under flera decennier, vilket påverkat både arbetsmarknad och segregationen i landet.
Konsekvenserna av detta snedvridna byggande märks än i dag. I många av landets glesbygdskommuner finns en överskottsproduktion från efterkrigsdecennierna kvar.
Efter kapitalmarknadens avreglering utbröt ett mycket omfattande byggande av hyresrätter delar av landet där befolkningen redan minskade. Det fick till konsekvens att cirka 30 000-50 000 lägenheter länge stod tomma i den svenska glesbygden, enligt rapporten.