ByggarenByggaren
    Facebook Twitter Instagram
    Byggaren Byggaren
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Tipsa om nyheter
    • Tidigare nummer
    ByggarenByggaren
    Du är här:Hem»Nyheter»Bra läsning ur tidningen Byggaren

    Bra läsning ur tidningen Byggaren

    2022-05-03
    Klätterteknik
    Man ska inte ha fallenhet för höjdrädsla. Dominique heter en av företagets medarbetare. En snickare med många års erfarenhet av jobb på hög höjd.
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Snickaren som lyfte yrket till höga höjder

    Magnus Nordström började som snickare men lade till en viktig dimension till yrket efter några år, nämligen att kunna utföra hantverket på hög höjd. Idag driver Magnus Nordström företaget Klätterteknik AB som kombinerar just dessa två specialiteter.  Dels att vara en duktig hantverkare, som exempelvis snickare, målare, svetsare, dels att kunna utföra denna yrkeskunskap högt upp i luften.

    Ett av företagets senaste uppdrag var att måla om den berömda NK-klockan i Stockholm. Ett ur som alla stockholmare ser på långt håll och från alla väderstreck.

    NK KLOCKAN REPARERAS
    Ett uppdrag är att renovera NK-klockan i Stockholm. Ett ur som blickar ut över huvudstaden alla geografiska riktningar.

    Efter gymnasiet i Hallstahammar började Magnus Nordström, 45 år, med det som var det mest naturliga för honom. Att ta jobb i en firma som snickare. (Jag startade eget och var inhyrd på flera byggföretag i kombination med jobbat som fjällguide)

    Magnus hade länge närmast känt ett kall för yrket som snickare. Under många år försörjde han sig också som snickare i svenska fjällvärlden och han gör många bra jobb. Villor byggs, renoveringar utförs, verandor byggs, kök rustas upp. (byggde fritidshus på skidorter)

     

     

    Nordsjön
    Så söker han ett intressant jobb som yrkesklättrare i Norge, nämligen att ta anställning på en av oljeplattformarna ute i Nordsjön. Han fick jobbet, det som fällde avgörandet var hans kunskaper i att bestiga berg.

    Under många år hade han nämligen under högsäsong jobbat som bergsguide i svenska fjällen, bland annat i Kebnekajse. Ett för övrigt samiskt namn på Sveriges högsta berg på drygt 2000 meter.  Översatt till svenska blir Kebnekajse ”berget med kitteln”.  Det märkliga i sammanhanget är att grannberget till Kebnekajse har just detta namn – och då på svenska.

    – När det var lågsäsong i svenska fjällen arbetade jag som snickare på någon vinterort, berättar Magnus.

    Magnus berättar att det nya jobbet i Nordsjön gick ut på att underhålla plattformarna och att göra det från utsidan. Uppdraget ute i Nordsjön påminde mycket om att bestiga berg. Enda skillnaden var att du som hantverkare samtidigt ska utföra ett manuellt arbete.

    – Många tror att jobbet på hög höjd är mycket farligt, men så är inte fallet, säger Magnus Nordström. Inte om man har god kunskap om säkerhet och god kunskap i konsten att kunna klättra högt.

    Få allvarliga olyckor
    Magnus påpekar att branschen han tillhör kan redovisa få allvarliga olyckor under ett år. Inte bara i Sverige utan också internationellt sett. Inom den traditionella byggbranschen är de stora olyckorna betydligt flera och allvarligare, säger han.

    – Jag brukar nämna detta i samband med de jobb som företaget får, säger Magnus. Varför olyckorna är så få, beror på att en rutinerad klättrare, alltid är väl förberedd inför sin uppgift. Säkerhetstänkandet är väl utvecklat hos varje god klättrare.

    Egna firman etableras
    Magnus slutade så småningom ute på Nordsjön. Han hade då jobbat i tio år på oljeplattformarna.  Han hade också träffat sin kommande hustru och paret hade bestämt sig för att etablera familj, och självklart då på svenska landbacken.

    Magnus Nordström tar uppdrag som snickare och klättrare. 2010 grundar han firman Klätterteknik AB. Firman blir snart ett företag med flera anställda, idag är 25 personer verksamma inom företaget. Klätterteknik får under vissa år en respektabel omsättning.

    Uppdragen blir så småningom många, det mest lönsamma året är när företaget får jobbet att renovera Stockholms läns två stora arenor, Friends Arena i Solna och Tele 2 Arena vid Globen i Stockholm. Uppdraget har varit att se över rostskyddet och att rusta arenornas stålstrukturer.

    Under detta år, 2017, omsätter företaget 63 miljoner kronor.

    – I år är prognosen för företagets omsättning 35 miljoner kronor, ungefär samma siffra som föregående år, säger Magnus.

    Klockan NK
    Friends Arena i Solna och Tele 2 Arena vid Globen i Stockholm har varit två stora för företaget AB Klätterteknik. Uppdraget har varit att se över rostskyddet och att rusta arenornas stålstrukturer.

    Företaget Klätterteknik härbergerar flera olika typer av hantverkare. Inom företaget jobbar förutom snickare också svetsare och målare. Om det krävs elektriker för ett jobb har firman kapacitet att hyra in frilansande personal.

    Sedan tre år tillbaka har företaget ny ägare. Magnus Nordström fick ett erbjudande från företaget Certex som tillhör Axel Johnson gruppen. Att vara en del inom Axel Johnson innebär utan tvekan en styrka för Klätterteknik AB.

    Certex har ett omfattande nätverk. Certex säljer en mängd lyftprodukter och olika varianter på stållinor, den typ av utrustning som Klättertekniks AB nyttjar när uppdrag ska utföras. Certex är för övrigt ett företag med anor, företaget grundades 1907.

    – Med Certex köp av Klätterteknik breddade man sitt utbud, sin service, säger Magnus Nordström.

    Tidningen Byggaren berättare i ett tidigare nummer om en av konkurrenterna till Klätterteknik AB. Då berättade vi om värmländska Roofac. Nu berättar vi om ett annat företag.

    En naturlig fråga är då om detta är en växande marknad ?

    – Marknaden i Sverige är ganska liten, säger Magnus Nordström. I världen finns det kanske 400 företag inalles som kan erbjuda den här typen av tjänster. Flertalet är med  i en internationell organsation, flertalet av oss inom denna bransch är faktiskt bekanta med varandra.

    – Men visst, om husen i Sverige blir allt högre, så ökar intresset för den här typen av företag. I Europa finns en riktning som gärna vill bygga högt, titta bara på Stockholm. Här finns en och annan skyskrapa numera. Hus som många förr inte alls trodde skulle bli verklighet.

    – Så om de höga husen blir flera, lär den här typen av företag ha en fortsatt god prognos. Men den snickare som lockas av vår bransch ska veta, man ska inte ha anlag för höjdrädsla. Man ska tycka om att ha en stor variation i sin yrkesroll och glädjas över den fina utsikten många gånger!

    Staffan Ringskog

    (Visited 14 times, 1 visits today)

    Relaterade artiklar

    En tro på en ljus framtid

    Nyheter 2023-01-31

    Rakslipar med nya finesser

    Nyheter 2023-01-31

    Två nya excenterslipar

    Nyheter 2023-01-31

    Slippapper med god finish

    Nyheter 2023-01-31
    100 % Proffs

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Byggaren

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    (Visited 2 times, 1 visits today)

    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Byggaren

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.