Sverige behöver bygga betydligt fler småhus
Ge Sverige fler trädgårdsstäder. Skapa bättre förutsättningar får att bygga betydligt fler småhus. Minska stora byggprojekt typ Barkarbystaden i Stockholm, där stora byggbolag är de mest anlitade. Öka villabebyggelsen istället där mindre byggare brukar vara vanliga.
Robert Boije är chefsekonom på låneinstitutet SBAB. SBAB är ledande vad gäller att förmedla bostadslån till bostadsköpare i landet. Robert Boije har ofta i den allmänna debatten framhållit värdet av att utbudet av småhus ökar.
Det som sägs här i artikelns ingress är ofta andemeningen i Boijes syn på svenskt byggande.
- Studier visar att intresset för att bo i småhus är starkt, påpekar Robert Boije.. Människor vill någon gång under sin levnad bo i småhus.
- Äldre kan exempelvis tänkas växla över till ett mindre boende, antingen till bostadsrätt eller mindre hus. Viktigt är att det då finns ett bra utbud av mindre småhus.
- Om det byggs exempelvis fler mindre småhus ökar utbudet av större hus. När barnen flyttat ut upplever föräldrarna som blir kvar, att husen blivit för stora för dem. Många söker då ofta ett mindre småhus.
Billigare bygga småhus
Alla vill inte bo i småhus. Många föredrar ett eget ägande som en bostadsrätt, men intresset för att bo i småhus är tydligt. Att byggandet då motsvarar efterfrågan är högst väsentligt, påpekar många i debatten om vårt boende.
Forskning visar också, att det är billigare att bygga småhus än flerfamiljshus. Enligt SCB var produktionskostnaden 2017 för att bygga boende i flerfamiljshus i Stockholm 62.000 kronor per kvadratmeter. Kostnaden för att bygga småhus låg på 42. 000 kr per kvadratmeter. För hela Sverige var siffran för flerfamiljshus 42. 000 kr per kvadratmeter och 34 000 kr per småhus. De högre markpriserna i Stockholm gör att det blir dyrare att bygga i denna region jämfört med övriga.
Önskemålet om att bo i småhus är tydligt. Enligt Boverkets undersökningar ville 51 procent av boende i Stockholm, 59 procent av göteborgarna och 62 procent av malmöborna bo i småhus.
Barkarbystaden – 3 stycken Nykvarn.
Tendensen i Stockholm är att kollektiva kommunikationer kan vara utslagsgivande när bostadsområden blir verklighet. Ett exempel är Järfälla kommun som nu bygger Barkarbystaden.
Barkarbystaden presenteras av vissa beslutsfattare som ett nytt Östermalm i vardande. Stadsdelarna har fått trevliga namn, torgen och gatorna likaså, en god början, tycker många.
Barkarbystadens kommande invånarantal år dock något som en och annan bävar inför. Här planeras bostäder för drygt 30.000 människor. Som jämförelse kan nämnas kommuner i Stockholms län som Vallentuna, Danderyd, Nykvarn och Vaxholm. Vallentuna har 34. 000, Danderyd 32 000, Vaxholm 12. 000 och Nykvarn 11. 000 invånare.
Med andra ord, i Järfälla bygger man 3 nya Nykvarn. Vallentuna, Danderyd, Nykvarn och Vaxholm är för övrigt fyra ganska typiska trädgårdsstäder för Sverige där ”small is beautiful”. Tryggheten i dessa villasamhällen är påtaglig, boendekulturen är hög.
- Att det blivit en så stor ny bebyggelse har mycket att göra med krav som ställts när kommuner bygger ut, berättar Robert Bojie. Hur det är i fallet Barkarbystaden känner jag inte till i detalj, men en viktig faktor är tunnelbanans utbredning.
Vad Bojie syftar på är att många kommuner ställs inför ett krav att bygga mycket och stort i syfte att få goda kommunikationer. Att få tunnelbanan dragen till sin kommun är ett sådant krav. I fallet Barkarbystaden talas det om att detta har varit ett krav och resultatet har inte uteblivit.
Barkarbystaden var ursprungligen tänkt att bli mindre i sin omfattning – men blev större – annars hade inte de nya stadsdelarna blivit del av en utbyggd tunnelbana.
- Vad gäller Barkarbystaden, kan det vara värt att påpeka, att inslaget av småhus med bättre planering hade kunnat blir mycket större än vad det har blivit, säger Boije.
Cementbrist
Flest småhus byggs i trä. Argumentet att bygga i trä har stärkts påtagligt under senare tid. Sverige kan ju snart riskera en cementbrist, apropå krisen för Cementa och Slite som accentuerades under 2021. . Peab, NCC, JM, Skanska och andra stora byggbolag bygger flerfamiljshus oftast i betong. Sverige behöver den betong som landet kan uppbringa. Ökad produktion i trä kan kompensera en befarad brist på cement.
Om det är ekologiskt bättre att bygga i trä är något som länge diskuterats. Byggprocessen ska ju ses i sin helhet, påpekar många.
En magisteruppsats vid KTH, har dock något att säga om detta. Studien visar, att även när exempelvis transporter till och från byggarbetsplatsen är inberäknade, är bygget av småhus i trä, ett klart klimatvänligt alternativ. Att bygga nytt i trä anses därmed bättre enligt denna studie, även när hela byggprocessen är inbegripen.