På torsdagen arrangerade AFA Försäkring ett seminarium om arbetsplatsolyckor bland byggare. Få grupper är så olycksdrabbade som byggare. Nu visar färsk statistik som ligger bakom olyckorna. Säkrare maskiner i all ära men stress och felaktiga attityder gör stor skada. Rapporten som presenterades av AFA:s statistiker Mats Åhlgren sträcker sig över åren 2010 till 2015. Antalet arbetsskador och sjukskrivningar (längre än 180 dagar) ökar under den här tiden. Totalt har över 30 000 olycksfall varav drygt 10 000 allvarliga fall studerats.
De senaste åren har arbetsolyckorna ökat men långsamt. Enligt Mats Åhlgren kan det bero på bland annat ökad anmälningsbenägenhet.
Överrepresenterade
Byggare är överrepresenterade i statistiken. Under 2014 inträffade i genomsnitt 2,5 allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta på hela arbetsmarknaden, för yrken inom bygg var motsvarande siffra 7,7. Av yrkesgrupperna inom bygg var betongare och snickare mest utsatta. Deras vanligaste skador kommer genom fall och verktyg.
Vanliga olyckor inom byggbranschen är fallolyckor och skador orsakade av maskiner och verktyg, främst sågar och knivar. Unga upp till 25 år skadar sig mest på maskiner och verktyg medan byggare mellan 55 och 64 års ålder faller mest.
Tittar man på mest utsatta kroppsdelar är det för snickarnas räkning fingrarna som tar mest stryk. Skador på huvud, hals och ansikte är bara hälften så vanligt. I beskrivningarnaav olyckorna förekommer ordet ”slinta” i en tredjedel av fallen. Bland sågarna är det många skador med cirkelsågar och tigersågar när det gäller handhållna verktyg och klyvsågen vad beträffar stationära verktyg.
Skärskadorna orsakas ofta av att kniven slinter. I 8 av 10 fall innebär det medicinsk invaliditet.
Stress vanligaste orsaken
Stress är den vanligaste orsaken till de cirka 1000 arbetsplatsolyckorna som varje år drabbar byggare. Men ålder erfarenhet och attityd är också avgörande. Det visar en rapport av Magnus Stenberg, forskare på Luleå tekniska universitet, som också presenterades på seminariet. Magnus Stenberg tror dock både på nollvision och att byggarbetare dragit en vinstlott hälsomässigt.
1 471 olycksdrabbade anställda inom byggsektorn har svarat på enkäten från Luleå och en referensgrupp bestående av 703 svarande som inte har skadats har jämförts med varandra. Därtill har man använt sig av det beskrivna händelseförloppet som finns i AFA Försäkrings databas över olyckor.
Av statistiken kan man dra många intressanta slutsatser. Här är några exempel:
-
Mer än hälften av olyckorna inträffar vintertid
-
De flesta olyckorna sker mellan klockan 10 och 12 på dagen
-
Nästan alla olyckor äger rum under ordinarie arbetstid och inte övertid eller liknande
-
Värst drabbas arbetstagare i åldern 55-59 år
Slarv med skydd
En fråga till de drabbade gällde skyddsutrustningen. Här svarade framför allt de unga byggarna att de inte hade tillgång till skyddsutrustning vid olyckstillfället eller att utrustningen var trasig.
Säkerhetskulturen är dock en viktig faktor om man ska vända utvecklingen. I de fall där arbetsledningens förebyggande arbete för hälsa och säkerhet upplevs som bra eller mycket bra är det 22 procent som varit med om en allvarlig arbetsolycka medan det i de fall där det förebyggande arbetet för hälsa och säkerhet upplevs som dåligt eller mycket dåligt är 31 procent.
Magnus Stenberg säger till Byggaren att en nollvision är bra på motsvarande sätt som med trafikolyckor. Men han tror att det kommer att ta lång tid att nå målet. Att verktygen blir säkrare är positivt men inte tillräckligt.
– Också här ser vi paralleller till trafiken. Bilarna blir säkrare men attityderna från förarna är väldigt viktiga precis som när det gäller byggarnas attityder i fråga om olycksrisker.
På sikt tror Magnus Stenberg att snickaryrket till och med kan vara hälsofrämjande.
– De jobbar i friska luften och rör på sig mycket i motsats till alla oss som har stillasittande jobb på kontor. Byggarna skulle kunna bli de friskaste pensionärerna.
Läs hela artikeln i nästa nummer av Byggaren, nummer tre.