Dåliga villkor får byggfirmor att hoppa av bygghandlarnas monteringskoncept.
– Det var katastrof. Vi gick back för att avtalen var skrivna så att kunden alltid hade rätt, berättar byggföretagaren Jimmy Lindblad,som får medhåll av fler.
Men Bauhaus uppger att konceptets inkörningsproblem nu upphört och att avtalen blivit tydligare.
Byggaren har flera gånger uppmärksammat det flitigt förekommande monteringskonceptet som bland annat Bauhaus och många XL-Bygg-handlare tillämpar. Återförsäljarna ser det som en stor fördel att kunna erbjuda både vara och tjänst i en paketlösning. Men nu är det första gången som kedjornas samarbetspartners kommer till tals. Och det tycks som att missnöjet gror.
I ett fall från Allmänna reklamationsnämnden i somras fälldes Bauhaus för ett montagejobb i ett kök. En Solnabo hade köpt en bänkskiva i september förra året som visade sig för lång och stack utanför med en dryg centimeter efter monteringen.
Bauhaus försvarade sig med att kunden köpt skivorna och fått dem kapade efter önskat mått varför hon skulle anses ha godkänt dem. Men reklamationsnämnden ansåg att tjänsten inte var fackmässigt utförd och att byggföretaget som monterade bänkskivan borde ha samrått med kunden när man insåg att storleken inte passade.
Bauhaus är inte alltid ute
Jimmy Lindblad, tidigare delägare i Södertörn Bygg & Förvaltning som anlitades av Bauhaus i Solnafallet ser detta som ett bra exempel på hur snett det kan gå i samarbetet mellan byggmaterialhandlaren och snickarna. Enligt honom bottnar detta i att Bauhaus inte själva åker ut på plats varje gång. Och som avtalen är skrivna måste byggfirmorna välja mellan en ”bomkörning” och 250 kronor i ersättning eller att fullfölja jobbet trots tveksamt material. Och vid reklamation är det alltid byggfirman som får stå för kostnaden, i detta fall 4 000 kronor.
– Det skiter sig hur vi än gör, konstaterar Jimmy Lindblad som sedermera lämnade Södertörnfirman och startade en annan firma.
Han anser att avtalen mellan byggfirmorna och återförsäljarna är skrivna så att de ensidigt gynnar de sistnämnda.
– Avtalen är luddigt skrivna och utgår från att kunden alltid har rätt och att vi alltid ska stå för ersättningen, säger han.
Hoppade av
En representant för en annan byggfirma i Stockholm skriver under på Jimmy Lindblads kritik. Också denna firma har hoppat av samarbetet med Bauhaus.
– Felet är att säljaren av produkten och montaget inte känner till byggkonstruktioner och vilka förutsättningar som gäller för jobbet, hävdar han.
Bauhaus medger att det förekommit brister i samarbetet med byggfirmorna under de två år som monteringskonceptet funnits. Men de har rättats till.
– Vi har framför allt lärt oss att vara tydligare och se till att företagen vet vad de ger sig in i, säger Tobias Höglind, ansvarig för Montageservice på Bauhaus.
Felmätningar
Det finns uppenbarligen byggfirmor som uppfattat att avtalen lägger ett stort ansvar på dem och att de oförskyllt drabbas när materialet som levererats är felmätt eller liknande. Samarbeten mellan Bauhaus och en del byggfirmor har gnisslat till följd av detta.
– Det har varit en utmaning att hitta rätt företag att samarbeta med. Vi har sagt upp vissa samarbeten och företag har sagt upp samarbetet med oss, berättar Tobias Höglind som är operativ chef för företagsservice, montageservice och badrumsvärlden på Bauhaus.
Han menar att det funnits inkörningsproblem men att det nu, efter två år, fungerar bra.
– Vi har kontinuerligtutvecklat det till en bra modell. Det viktiga har varit tydlighet så att våra samarbetspartners vet vad de ger sig in i innan de skriver på avtalet. De måste förstå våra rutiner kring återkoppling med mera.
Läs hela artikeln i pappersversionen av Byggaren som nu kommit ut.