I mötet med Jonas Ericsson är det mycket energi, verkställighet och kunskap som förmedlas. Han driver sedan 80-talet ett av Sveriges mer lönsamma företag inom byggbranschen- men okänt för många utanför branschen. Företaget heter Scandi Front. Specialiteten är tak, fasader, dörrar, fönster, fönsterluckor i glas, aluminium och stål. Alltid av högsta kvalitet. Ett företag som kan visa en påtaglig tillväxt under senare år.
Företaget Scandi Front etablerades 1988 av tre hängivna entreprenörer, dalmasen Jonas Ericsson var en av de tre. Tidigt började företaget att tillverka material i aluminium för byggnadsindustrin. Företaget har idag dels en egen omfattande produktion, dels egna, kunniga medarbetare, specialister på att installera produkterna.
Produktion i Markaryd
Företagets produktion ligger i Markatyd, huvudkontoret finns i Täby. Scandi Front har även kontor i Ystad, Lidköping och Falkenberg, Östersund. Intrycket är ett expanderande företag som snart täcker hela landet. Företagets stora marknad finns dock i Stockholm, Uppsala och Mälardalen.
- Det har gått mycket bra, särskilt under senare år, över förväntan, säger Jonas Ericsson, 60 år. idag VD och ensamägare till det framgångsrika företaget.
Företagets kundgrupper finns inom alla segment. Scandi Front säljer sitt kunnande till små, medelstora och stora byggföretag. Intrycket är dock att flertalet kunder under senare år är stora bolag som Skanska, Peab och NCC.
Många underentreprenörer
Företagets prognos för omsättningen i år ligger på 175 miljoner kronor. Antalet anställda är blott 35 medarbetare men antalet underentreprenörer är betydligt flera, siffran varierar år från år, oftast är den runt 75 – 80 medarbetare under ett år.
Utan underentreprenörerna skulle siffrorna för omsättningen inte vara lika höga. Företagets vinstutveckling har varit god. Årsredovisningarna under årens lopp kan ofta berätta om en 5-10 procentig lönsamhet på omsatt kapital.
Jonas Ericsson ser flera faktorer bakom företagets goda utveckling.
- Ett företags medarbetare är självklart avgörande för hur det ska gå, säger han. Det vet var och en som driver företag. Ett företag står och faller med sina medarbetare, det kan inte nog påpekas. Men vi har hittills haft tur, vi har ett bra lag av anställda.
Bra medarbetare
Att vara arbetssam, påläst, engagerad, idérik, lojal och inte minst ha ett verkligt driv, ser han som lyckosamma egenskaper hos en god medarbetare.
- Att ha sådana anställda i laget är en fröjd, säger han. När vi anställer nya medarbetare är det sådana egenskaper vi efterlyser. Vi vill ha medarbetare med hög kompetens.
Han säger att det är viktigt att möta samma höga kompetens hos den som beställer företagets tjänster. Så är inte alltid fallet men det har blivit bättre under senare år, vad gäller kunder som kan sin sak eller ej.
- Svårigheten i jobbet kan ju annars vara, att motparten inte har den där kompetensen som krävs för jobbet.
- Andra svårigheter är av annan karaktär, fortsätter Jonas Ericsson. Många uppdrag är väderberoende. Dåligt väder kan försena och fördyra ett uppdrag.
Frösundavik
Ett av företagets stora uppdrag just nu är ute i Frösundavik i Solna. Känt sedan 80-talet som huvudkontor för flygbolaget SAS. Flygbolagets ursprungliga kontorsyta var på närmare 55000 kvadratmeter.
När SAS flyttade till Frösundavik ägde bolaget hela fastigheten. Idag har kontoret sålts till fastighetsbolaget Mengus, SAS hyr numera halva ytan av Mengus, övriga hyresgäster är små- och medelstora företag.
Scandifronts uppdrag är att installera fönster och dörrar i Frösundavik, allt i aluminium och just levererade från fabriken i Markaryd.
Jonas Ericsson är byggnadsingenjör i grunden. Han växte upp i Dalarna, talar ett ordentligt dalmål, Ludvika var staden under uppväxten.
- En stad mest känd för jazzvirutosen Charlie Norman, påpekar han med ett småleende.
Norns Bruk
Jonas Ericsson gillar jazz och inte minst Charlie Normans virtuosa förmåga till att ta ut en boogie woogie – det som bidrog till Charlie Norman genombrott. Jonas Ericssons stora intressen vid sidan av jobbet är, att dels rusta upp gamla hus, dels att fotografera.
Svensk byggnadsvård var något som tidigt kom att fånga hans intresse. Sverige har en rik byggnadskultur.
- Norns Bruk i Dalarna har jag rustat upp, arbetet inleddes för 15 år sedan, berättar han. Äldsta huset är från 1642.
- Här har jag lagt ner mycket tid och stor möda. Det har investerats en hel del, men det finns högre värden i tillvaron än det pekuniära.
Norns Bruk eller bara Norn, är ett gammalt järnbruk i Hedemora socken i Hedemora kommun. Under 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet ägdes brukat av den finlandssvenska släkten Söderhielm.
Norns bruk är beläget vid sjöarna Stora Norn och Stora Sundsjön. Norns Bruk är byggnadsminnesförklarat sedan 2003. Kvar idag finns bland annat en herrgårdsbyggnad från 1875.
Alpint foto
Att fotografera är det andra stora intresset som besjälar entreprenören Jonas Ericsson.
- Att fotografera alpint har jag gjort under många år, berättar han.
Jonas Ericsson åker själv alpint. Han etablerade tidigt ett samarbete med en fransk bildbyrå, som under många år har köpt hans bilder. Bilderna på svenska alpina skidåkare är många. Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg är några av de som är med i samlingen.
- Jag brukar vara med som fotograf vid olika större idrottsevenemang, berättar han. Kvitfjell i Lillehammer var en av de senaste backarna där jag fotograferade, Kvitfjell, känt från OS.
Jonas Ericson är en svensk företagare med många engagemang. Vad är hemligheten bakom framgången ?
- Viktigt är att uppskatta det man gör, säger han. Att självklart jobba hårt och att veta, att ju mer tid du lägger ner på något, desto större blir möjligheterna för en lyckosam utveckling.
- Företagandet blir då i hög grad ett möjligheternas hantverk. Scandi Front kan sägas vara ett tydligt bevis på detta.
Staffan Ringskog