Sänkning av rot-avdraget oroar byggare och kunder

Kunder som klagar och oroas och som redan kontaktat byggarna för att hinna med renoveringen innan rota-avdraget försämras. Det vittnar nu byggföretagare som Byggaren kontaktat och som nu tror att den svarta marknaden kommer tillbaka.

Regeringens kommande förslag att minska rot-avdraget från 50 till 30 procent kommer som en kalldusch för byggbranschen. Särskilt de mindre företagare som i huvudsak arbetar med privatpersoner. Många stora företag och riksbyggare berörs ju inte alls av förändringen.  Ändå har förslaget mött skarp kritik hos exempelvis Sveriges Byggindustrier. Det handlar om en reform som omsätter 34 miljarder i arbetskostnad, varav hälften betalas av slutkunden och andra hälften av staten genom rot-avdraget.

- Det är med besvikelse vi konstaterar att regeringen, i strid med tidigare löften och i konflikt med strategin att skapa vita arbetstillfällen, planerar för att försämra ROT-avdraget, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.

Framgångssaga

Han anser att rot-avdraget är en framgångssaga när det gäller att tränga undan svartjobben. Detta riskerar nu att slås i spillror.

- Om den planerade försämringen blir verklighet kommer kvittot att komma snabbt, den svarta sektorn kommer återigen att tränga undan flera tusen vita jobb och många seriösa företag kommer att försvinna från konsumentmarknaden, fortsätter han.

Småföretagarna som drabbas särskilt hårt nu är mycket kritiska. Richard Drotte, ägare till RCD Bygg & Inredning, och medlem av Byggarens testpanel, berättar om en reaktion från en kund direkt efter att finansministern gått ut med förslaget.

- Det var en kund som hade tänkt renovera köket vad det lider men nu fick bråttom för att hinna innan försämringen träder i kraft. Richard Drotte, vars kunder är en blandning av företag och privatpersoner, håller med Peter Löfgren om att svartarbetet nästan försvunnit men att det nu riskerar att komma tillbaka.

- De biter sig i svansen. Det här är ju löjligt, säger han.

Arga kunder

David Bergström, också han medlem av testpanelen och ägare till Bergströms Bygg som nästan bara arbetar med privatpersoner, har redan fått möta arga kunder.

- Jag renoverar ett badrum hos ett par just nu och de tycker detta är helt värdelöst.

Också han varnar för ökat svartarbete. - Rot-avdraget har ju skapat vita arbetstillfällen. Det var ju själva poängen med det. Nu tror jag många väljer en annan lösning.

Byggarens systertidning Järn Bygg Färg har intervjuat bygghandlare som också tror att den svarta marknaden kommer tillbaka. De inser också risken för att tappa kunder när arbeten nu uteblir.

- Det kommer att drabba försäljningen både till proffs och privatkunder, menar Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus. Pierre Nyström, tillförordnad vd på Beijer Bygg, är också delvis bekymrad. Han är kritisk på byggbranschens och framförallt mindre byggares vägnar som han tror kan påverkas negativt men att bygghandlarna klarar sig bättre.

- Jag tror det finns en risk att folk kommer att bygga själva i större utsträckning  men att försäljningen av byggmaterial  i sig inte behöver påverkas.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2015-03-27 11:54:16