Elektronisk rot-ansökan kritiseras

Äldre byggföretagare riskerar att tvingas lägga ner sin verksamhet i och med kravet på elektronisk rapportering om rot-avdrag till Skatteverket.

Varningen kommer från småföretagarnas organisation Företagarna men Skatteverket står på sig.

Kravet från första april om elektronisk rapportering med E-legitimation har Byggaren skrivit om tidigare. Reformen syftar till att förenkla redovisningen och göra den överskådlig för både den enskilde företagaren och Skatteverket. Föredelningen på material- och arbetskostnad ska nu redovisas exakt för att undvika fusk.

Byggföretag och deras företrädare är i grunden positiva men småföretagarnas organisation Företagarna anser att det gått för snabbt.

-         - Vi får påstötningar från dem som inte rapporterat elektroniskt tidigare om de har problem. Det är oftast äldre med liten eller ingen datorvana, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, har tagit del av Företagarnas kritik men menar att reformen är nödvändig. När hon får samtal från byggare som tycker att rapporteringen är knepig råder hon dem alltid att börja med elektronisk rapportering eftersom den är mycket enklare än den manuella. Hon uppger att Skatteverket ska gå ut med ytterligare information i ämnet.

Annika Fritsch hävdar att ett antal byggföretagare sökt dispens från kravet på elektronisk rapportering men inte fått besked vilket kan vara ödesdigert.

-          - De befinner sig i en utpressningssituation. Om deras kunder väntar med att betala till efter sista mars riskerar byggarna att bli utan pengar.

Annika Fritsch betonar att hon ser reformen som i grunden positiv och att Företagarna inte är bakåtsträvande men hon vädjar om respekt för den lilla klick äldre människor som vill jobba ytterligare en tid innan de lägger av och inte kan något om datorer.

-          - Vi vill inte se någon förtidspensionering av datorovana människor som vill jobba vidare i 65-70-årsåldern.

Lösningen skulle, enligt Annika Fritsch, kunna vara en längre övergångstid för reformen.

Mikael Kindbom E-mail:
Publicerad 2015-03-27 11:11:36