Timmermannen Mattias Hallgren och hans kolleger slutför under våren takrenoveringen på Skoklosters slott. Vi tog hissen upp till vinden och intervjuade honom i webb-tv om hans arbete på taket som genomförs med uråldriga metoder. Se filmen genom att klicka nedan. Här kan ni se filmen.
Byggaren träffade Mattias Hallgren från nätverket Traditionsbärarna för ett år sedan. Vi berättade då hur han med hjälp av 360 år gamla metoder räddar takstolarna på Skoklosters slott. Flera högben fick bytas ut och hela konstruktionen fick sig en genomsyning och lagades där det behövdes. Under årens lopp hade takstolarna fått stora sättningar på grund av byggfusk utfört under 1600-talet då timmermännen struntade i vissa bjälkar och bockar som fanns på modellen men aldrig uppfördes. Nu är renoveringen i slutfasen och läkten ska upp. Sedan blir det visningar för allmänheten i maj. För Mattias Hallgren är detta ett av många antikvariska uppdrag.
– Det är en ren stilrenovering. Vi byter ut bitar med likvärdigt material, kärnfuruvirke. Vi hugger ut knutar och har sågat ytan med handsåg och så vidare.
Men vad är det som driver honom?
– Det är egentligen nyfikenheten i kombination med att tyda verktygsspår och att jobba tradtionellt med traditionella verktyg. Och så har man fått sätta sig in i små detaljer som berättar om den tidens människor som byggde på den tiden. I och med det har vi lärt oss att arbeta som de gjorde, svarar Mattias Hallgren.
Se hela intervjun i vår film.
Och ni som vill se arbetet på plats har chansen den 28 maj då Statens Fastighetsverks årliga Hemliga rum kommer att göra bland annat Skoklosters slott tillgängligt för allmänheten.