Under 2021 hade Sverige kraftig tillväxt – trots pandemin. En vinnarbransch var byggbranschen.
Antalet konkurser minskade med totalt 12 procent. Inom flera branscher har antalet nystartade bolag ökat. Allt enligt Upplysningscentralens, UC:s årliga sammanställning.
Hög tillväxt, vaccin och stödåtgärder bidrog till att företagen klarade föregående år. Många konkurser har kunnat undvikas på grund av stöden från staten.
Enligt Upplysningscentralens statistik hamnade konkurserna under 2021 på samma låga nivåer som 2017 . Minskningen var 12 procent lägre än under 2020. I storstadslänen är nedgången konkurser i visa fall minus 17 procent.
Byggbranschen
Byggbranschen tillhör vinnarbranscherna. Efterfrågan på ombyggnationer och hemmarenoveringar ökade under 2021 och det gynnade branschen. Under 2021 minskade byggbranschens konkurser med 1 procent i jämförelse med 2020.
I december var minskningen hela 14 procent i jämförelse med i fjol.
– De mindre byggföretagen tillhör den kategori företag som gynnades av pandemin, säger Richard Damberg vid Upplysningscentralen.
– När stora grupper spenderade mer tid hemma och dessutom spenderade mindre pengar på nöjen fanns utrymme för att bygga om hemma, säger Richard Damberg. Inträdesbarriärerna i branschen är också låga, vilket gjorde att fler företag startades av hantverkare.
Avgörande stöd
Den utveckling som präglat året med ökade börsvärden och mycket låga konkursnivåer har varit anmärkningsvärd. Pandemistöden har varit avgörande för att stötta många företag att klara ekonomin.
Många nya företag har startats samtidigt som att andra bolag gick i konkursunder pandemin inledande tid.
Stöd avvecklas
Det troligaste för 2022 är att stöden till företagen avvecklas och tillväxten minskar något. Skenande energipriser, komponentkrisen, arbetskraftbrist, hushållens skuldsättningsgrad och nya virusmutationer är möjliga hot.
Flertalet tror att Sverige är mot ett normalläge för ekonomin under 2022. Det gäller också världsekonomin i stort. Konkurserna kommer att fortsatt ligga på låga nivåerna men öka något då de företag som har fått konstgjord andning med pandemistöd inte klarar konkurrensen. Nystartade företag har högre konkursrisk än andra företag.
Nya virusmutationer
– Det som nu utgör ett visst hot mot de små nystartade företagen är omikron och andra eventuella virusmutationer som kan påverka efterfrågan, säger Richard Damberg, De nystartade företagen har ofta låg uthållighet mot förluster och de har ofta låg likviditet.
– Här kommer det vara mycket avgörande vilka typer av restriktioner som införs i fortsättningen, såsom hanteringen av de omdiskuterade vaccinationspassen, säger Richard Damberg.