Peter Hansson värmer händerna ovanför en liten eldstad som han gjort upp alldeles intill bockarna med timmerstockar. Här hos bröderna Ollas i Rättvik har han mer frihet som timmerman än när han jobbade som snickarlärling på 90-talet.
Christer och Jan Ollas tog över tillverkningen av timmerstugor i Rättvik som deras far startade 1962. När jag besöker arbetsplatsen en kylslagen dag i december firar de 30 år tillsammans på firman. Jag parkerar bilen och får syn på Jan i gaffeltrucken i färd med att lasta på ett antal stockar på en annan hög när plötsligt några stockar halkar av och trillar ned på marken. Men han tar det med ro och plockar upp dem med händerna.
Han har överlåtit bearbetningen av tallstockarna till sina anställda timmermän. Det finns tillräckligt att göra på den stora gårdsplanen som inrymmer bland annat en hyvel och en såglinje. Han beställer stockarna i lämpliga längder och fixar till dem innan timmermännen tar över,
100 kvadratmeter
Just i dag är Peter Hansson i full gång med att bygga upp ett timmerhus på cirka 100 kvadratmeter. Det är identiskt men spegelvänt mot ett hus som står färdigt för att transporteras alldeles intill. Det tar cirka fyra veckor att bygga upp. Sedan återstår att montera ner det, frakta det och bygga upp det på plats enligt de märkningar som gjorts av timmerstockarna. Det sistnämnda går på ett par-tre dagar. Men då läggs också takstolarna på. Ibland fixar de fönster och dörrar också för att få det vädertätt. Det övriga invändiga får andra ta hand om.
Peter Hanssons pappa var timmerman men själv utbildade han sig till snickare och var lärling på 90-talet men då slog byggkrisen till och han gick en kurs till timmerman på fyra månader som Arbetsförmedlingen ordnade. Och hamnade på Ollas Timmerstugor. Det har han inte ångrat..
– Jag har inte varit arbetslös sedan dess och det är ett väldigt fritt jobb, säger han under dagens andra måltid på kontoret tidigt på eftermiddagen.
Släthyvlar
Han beskriver byggprocessen på följande sätt:
Om stockarna ska vara synliga på insidan släthyvlar han dem på ena sidan. Sedan bilar han utsidan på stocken för att få fram den vågiga strukturen. Därefter mäter han och ritar upp var knutarna ska vara och därefter sågar han upp knutarna. De lyfts sedan upp på stommen, passas in och lodas. Här visar han upp sin passare i silver som han fiskat upp ur fickan.
Han ritar på knuten och hugger för att få ner den. Dymlingar i form av smala bearbetade träpinnar slås ner för att hålla ihop stockarna. Alla stockar märks ut för att sedan läggas på rätt plats när de monteras upp. Varje enskild stock fungerar bara på sin särskilda plats.