Byggföretagaren Henrik Gustavsson vann på fredagen en historisk seger i tingsrätten mot fackförbundet Byggnads. Domen innebär att småföretagare från och med nu har rätt till skadestånd mot facket om stridsåtgärder går över gränsen.
– Fantastiskt att det kunde gå vägen, säger Henrik Gustavsson som stridit i tio år. Blockaden mot Henrik Gustavssons byggföretag i Linköping för elva år sedan skildras på ett tuft sätt i tingsrättens dom: ”Tingsrättens uppfattning är att Byggnads, genom att låta Henrik Gustavsson välja mellan hängavtal, medlemskap i arbetsgivarorganisationen eller i annat fall bli föremål för stridsåtgärder, har försatt Henrik Gustavsson i vad som närmast är att anse som en tvångssituation”, skriver rätten.
– Det här är en tydlig markering från tingsrättens sida att stridsåtgärder som är oförenliga med Europakonventionen är olagliga. Det är bra att detta tydliggörs och att Henrik nu äntligen får upprättelse, säger Fredrik Bergman, ombud för Henrik Gustavsson och tillförordnad chef på Centrum för rättvisa.
Byggaren har tidigare skrivit om fallet Henrik Gustafsson. Hans företag i Linköping drabbades 2006 av en blockad från Byggnads med anledning av att han vägrade teckna kollektivavtal. Han var visserligen villig att teckna avtal men bara om facket avstod från de så kallade granskningsavgifterna på 1,5 procent av lönen som på den tiden drogs från varje anställd och gick till facket. Men de pengarna ville inte Byggnads avstå från.
Gick i konkurs
Blockaden ledde till att Henrik Gustavssons företag gick i konkurs. Det hävdas i alla fall i konkursförvaltarens förvaltarberättelser som tingsrätten väljer att tro på.
I samband med blockaden kom Europadomstolen i ett avgörande gällande ett svenskt företag fram till att granskningsavgifterna stred mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och dessa avgifter kom senare att slopas i Sverige.
Ska då ett fack kunna använda sin i och för sig grundläggande rätt att genomdriva ett kollektivavtal som till sitt innehåll strider mot en annan grundläggande rätt, nämligen äganderätten utan att det får konsekvenser?
Det är frågan som sysselsatt domstolarna i tio års tid. Först manglades frågan om ett fackförbund över huvud taget kan bli skadeståndsskyldigt för brott mot rätten att slippa vara medlem i en sammanslutning samt äganderätten. HD uttalade att så kan bli fallet om fackets agerande är ”kvalificerat otillbörligt”. Just detta har nu tingsrätten i rond nummer ett i andra domstolsrundan kommit fram till att Byggnads agerande mot Henrik Gustavsson var. Det är första gången något liknande slås fast u en svensk domstol. Beskedet är ett hårt slag mot den svenska fackföreningsrörelsen.
– Detta är en seger för alla småföretagare i Sverige som nu slipper bli utsatta för oproportionerliga stridsåtgärder i strid med Europakonventionen. Facket har hädanefter inte frikort att göra vad de vill mot småföretagen, säger advokat Sebastian Scheiman, som var ett av ombuden när målet avgjordes i Högsta domstolen och arbetar med liknande frågor i sin nuvarande verksamhet, i en kommenar till Byggaren.
Upprättelse för fler
Han menar att detta på sätt och vis också är en upprättelse för andra företag som varit i samma situation.
– Många av stridsåtgärderna som småföretag varit utsatta för de senaste åren skulle kunna vara skadeståndssanktionerade. Men det krävs att det är kvalificerat otillbörligt, säger han.
Henrik Gustavsson som hela tiden trott på en seger var nöjd på fredagen.
– Domstolen fäller facket på alla våra punkter. Det är skönt att ha haft rätt i så många år men tråkigt att det skulle ta så lång tid, säger han i en intervju med Byggaren.
Riskerade miljoner
Känns det som att detta varit en Davids kamp mot Goliat?
– Ja, men att vinna mot Byggnads hade aldrig gått utan Centrum för rättvisa. Jag hade riskerat flera miljoner i rättegångskostnader genom att driva fallet själv, säger han.
Ja, så är det. Byggnads har haft två väl meriterade advokater plus egna jurister vilket kostat miljontals kronor. Nu, efter segern, slipper Centrum för rättvisa, som arbetar ideellt med att juridiskt hjälpa enskilda som drabbats av olika typer av kränkningar, betala en enda krona till Byggnads.
Henrik Gustavsson får visserligen ”bara” 140 000 kronor mot begärda 765 000 kronor men i själva principfrågan har han vunnit helt och hållet. Och det var det viktigaste.
– Äntligen finns det en dom som bekräftar att facket inte kan kränka dina rättigheter enligt Europakonventionen. Det är kul att få rätt gentemot alla som inte trodde det skulle gå, slutar han.
Fackförbundet Byggnads uttalar på sin hemsida en stark besvikelse över domen och meddelar att man nu ska analysera den ytterligare innan man tar ställning till ett eventuellt överklagande.