Fackförbundet Byggnads blockad ledde till konkurs för Henrik Gustavssons byggfirma i Linköping och en skada i miljonklassen. Efter sex års kamp får han snart chansen att föra sin talan i Högsta domstolen.
– Det känns helt fantastiskt. Jag har inte vikt mig en sekund i den här frågan, säger Henrik Gustavsson till Byggaren.
Blockaden mot Henrik Gustavssons byggfirma HGS i Linköping AB inleddes i juni 2006. Då kontaktade fackförbundet Byggnads byggfirmans leverantörer och uppmanade dem att sluta samarbeta med företaget. HGS fick svårt att ta uppdrag som förutsatte samarbete med elektriker, målare, rörmokare och så vidare.
Orsaken till blockaden var att HGS inte ville skriva på ett kollektivavtal med Byggnads. Henrik Gustavsson hävdade nämligen att kollektivavtalet i en viss del var olagligt. Det gällde de så kallade granskningsavgifterna som innebar att en och en halv procent av de anställdas löner skulle skickas till Byggnads varje månad.
Varken Henrik Gustavsson eller hans anställda ville att pengar skulle gå till ett ändamål som de inte hade någon aning om. Det kunde inte uteslutas att pengarna gick till politisk eller allmänfacklig verksamhet. Dessutom medgav Byggnads att man inte utförde den lönegranskning som pengarna sades gå till.
Europadomstolen fällde avgifterna
I februari 2007 fick Henrik Gustavsson rätt angående granskningsavgifterna i absolut högsta instans. Europadomstolen fällde då nämligen systemet med granskningsavgifter i ett annat svenskt fall som Gustavsson nu kunde stödja sig på. Redan den bristande insynen i systemet ansågs strida mot Europakonventionen.
HGS fick alltså rätt i sak och blockaden hävdes så småningom. Men för företaget och dess anställda blev priset högt: Efter ett års blockad hade HGS inga uppdrag, ingen verksamhet och inga anställda. Bara skulder återstod i företaget. Kort därefter gick HGS i konkurs. Konkursförvaltaren konstaterade att blockaden orsakade konkursen.
Där skulle egentligen storyn ha slutat. Men HGS fick stöd av stiftelsen Centrum för rättvisa som driver principfall om fri- och rättigheter för enskilda helt ideellt. Henrik Gustavsson krävde närmare en miljon kronor i skadestånd.
– Det var helt underbart att de ställde upp. Jag hade aldrig drivit det själv, förklarar Henrik Gustavsson.
Tveksamt om fackförbund kan fällas
Frågan som hela Arbetsmarknads-Sverige följer med stort intresse är huruvida ett fackförbund kan göras ansvarigt med stöd av Europakonventionen för mänskliga rättigheter för skador som förbundet orsakat. Europakonventionen anses historiskt bara omfatta stater och kommuner och liknande.
Men eftersom arbetsmarknadens parter tilldelats befogenheter som annars och på andra håll i världen ligger på staten menar Centrum för rättvisa att det på samma sätt som för en stat följer med ett ansvar vid övertramp.
Tingsrätten och hovrätten ansåg inte att ett fackförbund kan göras ansvarigt för den här typen av skador.
Men Henrik Gustavsson gav sig inte och lyckades förra året få prövningstillstånd i Högsta domstolen, något mycket ovanligt.
Byggnads har lagt ned stora resurser på fallet som drivs av dyra advokater på affärsjuridiska byråer. Det handlar redan om advokatkostnader i miljonklassen.
– Den mängden pengar tror jag inte att deras medlemmar önskar skulle läggas på detta, säger Henrik Gustavsson.
David mot Goliat
Han ser rättsprocessen som en Davids kamp mot Goliat och tycker att det känns ”helt fantastiskt att få driva fallet”.
Han är medveten om vilken betydelse utgången får och domen kan bli banbrytande.
– Det viktigaste är att få till ett ansvar när facket gör en sådan här överträdelse. Gör man fel måste man stå för det.
Hans ombud, juristen Sebastian Scheiman på Centrum för rättvisa, håller med.
– Det är Facket har fått en oerhört stor makt och av detta följer ansvar. Det är orimligt att staten ska stå för fackets skador. Då har ju facket fått frikort och kan bete sig hur de vill, säger han.
Henrik Gustavsson, som arbetade på byggföretag i cirka tio år och i dag är konsult för bland annat ett företag inom granitprodukter, driver inte processen för att tjäna pengar.
– Det är rättvisan i sig som är viktigast.
Högsta domstolen har gått med på Centrum för rättvisas krav att hålla muntlig förhandling vilket facket motsatte sig. Henrik Gustavsson kommer alltså muntligt att få berätta sin story inför landets högsta instans någon gång efter sommaren.