”För byggmaterialhandeln motsvarar ungdomar med en hantverkarutbildning kompletterad med service- och säljkunskap, en önskedröm”. Det skriver Byggmaterialhandlarna i sitt remissvar till gymnasieutredningen. Remissvaren har nu kommit in till betänkandet ”En gymnasieutbildning för alla”. Byggmaterialhandlarna har lämnat in en spontanremiss eftersom förbundet inte var officiellt inbjuden från första början.
Förbundet lyfter fram att rekryteringsbehovet till byggvarubranschen är stort. Det har länge varit problematiskt att få in ungdomar från gymnasiet direkt till byggmaterialhandeln.
Förbundet skriver: ”Tyvärr är det alltför få ungdomar som söker sig till branschen från gymnasiet. En bidragande orsak tror vi är att handeln som bransch har för låg status när handelslinjen är 2-årig och inte är högskolemeriterande. En tre-årig gymnasieutbildning anser vi skulle utgöra ett väsentligt grund för att också välja handeln, som karriärinriktning för dagens ungdomar”.
Tre bättre än två
Vad förbundet menar är att en treårig utbildning ger möjlighet att läsa vidare på högskola eller universitet utan komplettering som en tvåårig utbildning kräver. på Denna åsikt delar man helt med det så kallade Handelsrådet som bildats av flera fack- och arbetsgivarförbund. Handelsrådet yttrade sig redan under utredningens gång och tycker sig ha fått visst gehör men rådet saknar mer långtgående förslag.
Det gäller till exempel införandet av sälj- och servicekurser på yrkesprogrammen. Att erbjuda möjligheten för elever på yrkesprogrammen att också läsa sälj- och servicekurser för att den vägen byta bana in i handeln anser också Byggmaterialhandlarna vara en fin idé.
” För byggmaterialhandeln motsvarar ungdomar med en hantverkarutbildning kompletterad med service- och säljkunskap, en önskedröm. Kunskap om hantering av våra produkter tillsammans med säljkunskap ger goda förutsättningar att få jobberbjudande i vår bransch” skriver förbundet.
– Många ungdomar ångrar sitt yrkesval i dag och då skulle man kunna komplettera efteråt och komma in i handeln, säger Byggmaterialhandlarnas vd Ulf S. Gustafsson till JBF.
Inte fullt ut
Men utredningen har inte vågat gå Handelsrådet och Byggmaterialhandlarna till mötes fullt ut. Utredningen föreslår visserligen att det i programfördjupningen på övriga yrkesprogram förs in sälj- och servicekurser men bara ”där så bedöms relevant”.
Handelsrådet kontrar: ”Att lägga in de sälj- och servicekurser som vi föreslagits i programfördjupningen på samtliga yrkesprogram gör det möjligt för de utbildningsanordnare som så önskar att skapa utbildningar för handeln”.
Byggmaterialhandlarna vill slutligen föra in logistik som nytt ämne i gymnasiet.
”För vår bransch har logistiken blivit allt viktigare. Vi tillför inga nya fysiska egenskaper på varorna utan säljer dessa vidare i samma form som vi köper dom. Det mervärde vi tillför, förutom kunskap och service, är just logistiken. Vi säljer våra produkter till både konsumenter och yrkeskunder. Den större delen (ca. 65%) säljs till våra yrkeskunder. Här ställs stora krav på effektiva leveranser. Allt oftare sker leveranser ut till byggen som ”just in time” leveranser. Ur ett hållbarhets- och miljöperspektiv ökar också kraven på distributionslösningarna. Samordnade leveranser från centrala lager, välfyllda lastbilar, effektivitet i inköpsarbetet m.fl. mervärdeskapande insatser blir allt vanligare i vår bransch” skriver förbundet.
För smalt
Ulf S. Gustafsson är här kritisk till utredningens smalspårighet:
– Handeln är mer än sälj och service vilket utbildningen fokuserar för mycket på. Vi måste få in logistiken.
Det är första gången som Byggmaterialhandlarna ger sig in i remisskrivande om något annat än miljö Vi kommer att få se mer av denna vara framöver.
– Vi vill ju vara branschens röst mot politikerna, konstaterar Ulf S. Gustafsson.