Att känna sig hörd är en av grundstenarna i psykologisk trygghet. Trots det visar företaget Framfots senaste undersökning att svenska chefer får bakläxa – mer än 80 procent av arbetstagarna upplever nämligen att de inte blir tillräckligt lyssnade på av sin chef.
I undersökningen svarar närmare 600 personer på frågor om psykologisk trygghet. Några av svaren som stack ut visar att det finns ett missnöje bland de svarandena. Bland annat på frågan om de upplever att deras chef lyssnar på dem svarar 33 procent att deras chef inte alls lyssnar på dem medan 48 procent upplever att chefen endast delvis lyssnar.
73 procent upplever att chefer dominerar möten och många upplever att medarbetare inte ställer många frågor under mötena. En tystnadskultur kan då bli konsekvensen. Vissa medarbetare kanske låter bli att ställa viktiga frågor av rädsla, andra mörkar sina misstag för att undvika skam och skuld.
Att som chef sträva efter att vara bra på att lyssna är något som kan ses som en möjlighet till framgång. snarare än ännu ett krav i rollen som ledare.
En tredjedel av de anställda slutar hellre än att säga vad de verkligen tycker om ledningen. Något som bör betraktas som kostsamma konsekvenser för både arbetstagare och arbetsgivare.
Känna delaktighet
Redan små barn lär sig vikten av att känna delaktighet. Att känna sig utanför kompisgänget i skolan är jobbigt och redan där kan vi uppleva hur stark den mänskliga drivkraften att inte hamna utanför faktiskt är.
Människan vill helt enkelt ”vara med” och det är grundläggande för mer eller mindre alla människor. Den drivkraften är också det som gör att vi blir rädda för att ta sociala risker. Det kan handla om att ställa den där obekväma frågan eller berätta om ett misstag man gjort. Eller en så vanlig sak som att presentera en halvfärdig idé inför en grupp.