Det tycks inte vara någon hejd på eländet. Har du själv tänkt på framtiden? Det är väl inte värt att spekulera men helt klart är att det inte bara är byggmaterial som gått upp med cirka 30 procent under år 2021 och fortsatt att stiga under 2022. Det är bensin, diesel, mat, kläder och för att inte tala om elpriserna.
Elpriserna?? Vi har ju allt i Sverige, kärnkraftverk, åar och älvar och vindkraftverk. Varför skall vi kolla på ”internationella spot-priset på el, frågar sig många. Det samma gäller skog och virke, vi har ju massor, med en tillväxt som är större än vad vi hugger.
Det är prishöjningar som fullständigt överraskat oss och som det varit mycket svårt att planera för.
När jag växte upp skyddade staten tekoindustrin, skoindustrin, livsmedel, skog/virke och det svenska stålet så vi i händelse av krig eller annat krisläge, skulle Sverige kunna stoltsera med att vara självförsörjande.
Malaysia
När Sverige gick med i EU 1994 hade jag fortfarande kontakt med Malaysia, där jag tidigare hade arbetat, där fick jag en gång ett uppdrag att inför svensk publik tala om vårt omvärldsberoende in på bara kroppen.
Jag började med att granska ”made in..” på allt jag använde för att äta en vanlig frukost. Teet, kaffet, koppen jag drack ur, t-skeden, sockret, kalsongerna, strumporna, byxorna, skjortan, pullovern m.m.
På allt jag använde fram till mitt framträdande var endast sju delar helt säkert svenskt. 19 länder och tre världsdelar hade medverkat till allt det jag nyttjat den dagen. Jag kunde konstatera att varenda svensk är helt beroende av den globala handeln. Den helsvenska stoltheten Volvo, som jag körde, var enbart till nio procent byggd på delar från Sverige.
”Nej, tvi vale”, sa en dam i min lokala ICA affär när hon fick smaka ett nytt kaffemärke. ”Jag föredrar svenskt kaffe”, sa hon och menade Löfbergs Lila. Nu har kaffet gått upp med 30 procent på två månader.
Bättre förr?
Men var det bättre förr? De orden har flugit ur min mun redan när jag konstaterat att flera hundra familjeägda bygghandlare bytt ägare de sista tio åren och ingår nu i stora internationella koncerner istället.
Cirka 3000 lagar i Sverige har ändrats och anpassats till EU, sedan vi gick med. Det är klart att vi jurister har haft mycket att göra, inte minst på entreprenadsidan. Det har inte bara varit så att vi fått en massa tvistemål, utan den stora uppgiften har varit mer av pedagogisk karaktär, d.v.s. att lära ut och förstå tolkningar av och nya lagtexter.
Pacta sunt Servanda – Force majeure.
Pacta sunt Servanda är latin och betyder att ett sunt , korrekt avtal skall hållas. Det är grunden för all internationell avtalsrätt, åtminstone i västerlandet. Alltså, det skall inte gå att bryta ett avtal eller ett avtalsvillkor. Alla skall kunna lita på ett avtal eller ett avtalsvillkor. Endast force majeure eller som det står för, olyckliga omständigheter skall kunna upplösa denna grund för avtalsrätten.
Ett bra avtal skall därför ha en:
- partsbindande verkan
- reglerande verkan
- sanktionerande verkan.
Har man inte skrivit något i avtalen om detta får Avtalslagen (AvtL) hjälpa till med att stödja dessa avtal. Att bryta ett avtal kan därför bli ett svidande uppvaknande för den som bryter avtalet.
Endast force majeure kan upplösa hela avtal eller avtalsvillkor i avtalet. Sådant förhållande har jag enbart varit med om vid något enstaka fall tidigare, när en fabrik brunnit ned till grunden. Nu har detta blivit vardagsjuridik för mig när vare sig avtalade fasta priser eller leveranstiden går att lita på enligt avtalet.
Amok på priser och leveranstider.
Det förefaller som priser och leveranstider löper amok i Sverige!
Kan vi lita på avtal och avtalsvillkor om fasta priser och angivna leveranstider?
Dessa två avtalsvillkor är ju de mest fundamentala för byggindustrin i entreprenadavtalen. När till och med elleverantörer som tecknat fasta priser på el vill bryta dessa villkor med hänvisning till force majuere, har det gått långt.
Enligt min mening måste vi snarast möjligt återgå till normal avtalsrätt och inte låta force majeure för covid 19, kriget i Ukraina blir en permanent eller långvarig upplösning av avtalsrätten.
Sten Folkesson,
jurist för bygg- & bygghandlare.