Svenskt allmoge och god kvalitet grund för framgång.
Affärer handlar mycket om förtroende. Att familjen Jäderberg idag driver företaget Leksandsdörren inleddes med att familjens dåvarande snickeri var en av leverantörerna till Leksandsdörren.
När Leksandsdörrens dåvarande ägare Bengt Stenback av åldersskäl, sökte nya ägare till Leksandsdörren, var det naturligt att Börje Jäderberg erbjöds att köpa. Att familjerna Jäderberg och Stenback var grannar på samma gata, Järnavägen i byn Åkerö i Leksand, gjorde ju inte heller saken sämre.
Leksandsdörren blev tidigt känt som ett företag som lyfte fram svenskt allmoge. Ett företag där kravet på hög kvalitet alltid varit närvarande. Ytterdörrarna från Leksandsdörren är ett hantverk där design möter modern teknik. Många av dörrarna har namn från olika kända byar i Dalarna som Klockarberg, Brenäs, Rönnäs, Skeberg. Namnen påminner om en svensk stark och rik bondekultur och då i Dalarna.
Leksandsdörren grundades 1959. Grundaren Bengt Stenback var känd som god snickare och visste värdet av att satsa på dörrar med god livslängd. Ytterdörrar i furu.
Att Leksandsdörren hållit fast vid denna affärsmodell, att bara tillverka ytterdörrar av högsta kvalitet, har starkt bidragit till att företaget är känt som ett av de främsta i landet inom sin genre.
Ägarfamiljen Jäderberg förvärvade företaget 2004. Börje Jäderberg hade då under många år drivit snickeriet Trämasen, som levererat till Leksandsdörren. Leksandsdörren hade 25 medarbetare när Börje Jäderberg förvärvade företaget.
I huvudsak Sverige
Leksandsdörrens marknad var då i huvudsak byggvaruhandeln i Sverige och är så än idag. Idag drivs företaget av Börje Jäderbergs söner Per Jäderberg, som är VD och yngre brodern Ola Jäderberg, som är produktchef.
– I huvudsak är vår tillverkning inriktad på den svenska marknaden, berättar VD Per Jäderberg. Det intressanta är att vi i stort sett har endast en exportmarknad och att det är Japan. Något som förundrat många.
Att Japan är i stort sett enda utlandsmarknad har att göra med en villaproducent i Insjön. Företaget heter Tomoku Hus AB och är japanskt.
Tomoku Hus AB inledde sitt samarbete med Leksandsdörren under tidigt 90-tal. Japan är Tomokus viktiga marknad vilket inneburit en stadig intäkt för Leksandsdörren. Många av Tomokus hus har ytterdörrar från Leksandsdörren.
Egna formgivare
Leksandsdörren har egna formgivare. Inspirationen kommer från många håll. Svenskt allmoge är en värdefull källa till en ny, vacker svensk dörr.
Att som enskild kund kunna beställa en unik lösning på ytterdörr går också bra, företaget levererar inte bara till svenska byggvaruhandeln.
– Vårt företag levererar dörrar både till typiska funkishus och dörrar till hus i klassisk arkitektur, berättar Per Jäderberg.
Modellerna från Leksandsdörren kan delas in i huvudsak i tre grupper. Ljudklassade dörren. Brandklassade dörren. Säkerhetsdörren. Vad gäller dessa tre huvudgrupper kan företaget kombinera detta utbud.
Leksandsdörrens ytterdörrar kostar alltifrån 10.000 kronor upp till 75. 000 kronor. Allt avhängigt hur dörren till slut ser ut. Den brandklassade dörren kan exempelvis också vara en säkerhetsdörr.
God prognos
Leksandsdörren ser framtiden an med tillförsikt. Företaget har idag 39 medarbetare. Prognosen för årets omsättning ligger på 85 miljoner kronor. Omsättningen har ökat alltsedan familjen Jäderberg förvärvade företaget.
– Vår målsättning har varit att växa men inte i alltför snabb takt, berättar Per Jäderberg. Att växa organiskt har sina fördelar. Organisation, produktion och försäljning är hela tiden i god samklang.
Men Leksandsdörren har också förvärvat andra företag. Leksandsdörren förvärvade 2019 Björbo Badrum. Ett företag med 25 medarbetare och med idag nära 30 miljoner kronor i omsättning.
– Förvärvet har varit lyckat, berättar Per Jäderberg. Den goda erfarenheten innebär att Leksandsdörren kan tänka sig att förvärva fler företag.
Vari ligger framgången för ett företag som Leksandsdörren?
– Att vara flexibel är viktigt när det gäller att driva ett företag som vårt, säger Per Jäderberg. Att vara öppen för nya lösningar. Att hysa en framtidstro med en övertygelse om att möjligheterna för fortsatt goda år är mycket goda.
– Men att alltid tillverka dörrar av yppersta kvalitet. Dörrar väl förankrade i ett gott svenskt hantverk.