DN:s ledarskribent Hanne Kjöller går till angrepp mot fackföreningen Byggnads kampanj kring arbetsplatsolyckorna. Hon pekar på att antalet dödsolyckor minskat och att facket borde se över ackordshetsen i stället för att angripa anlitandet av utländska byggarbetare.
Hanne Kjöller känner sig uppretad av ett uttalande på Byggnads hemsida som undertecknats av samtliga elva regioner. Där står:
”Dessvärre kommer inte beskedet om olyckan som en chock. Byggnads regionstyrelser vittnar om allvarliga säkerhets- och arbetsmiljöbrister på byggarbetsplatserna över hela landet. Samma problem som det vittnas om i Hjorthagen är återkommande. Ett stort antal olika entreprenörer på samma arbetsplats, pressade tidsscheman, ¬avsaknad av kollektivavtal, språkförbistringar och arbetsgivare som struntar i att följa lagar och avtal. Den utländska arbetskraften pressas hårt och har inte möjligheterna att protestera eller vet inte om sina rättigheter.”
Hanne Kjöller skriver i artikel i DN idag att ”Byggnads gör ¬ogenerat politik av ¬tragedierna” .
Hon fortsäter: ”Samma fackförening som stod i Vaxholm och skanderade ”Go home” till utländska arbetare gör nu anspråk på att värna om deras rättigheter. Det ligger nära till hands att misstänka att Byggnads ännu en gång är mer intresserat av att bevaka sina egna”.
Vad säger då statistiken. DN:s ledarskribent redovisar den med diagram på DN.s hemsida. Hon beskriver Arbetsmiljöverkets statistik över svenska dödsolyckor som en framgångssaga – både ur kort och långt perspektiv. 2011 förolyckades 57 personer (varav 10 inom byggsektorn). 2012 hade siffran fallit till 45 (varav 7 inom bygg) och 2013 var den nere i 33 (varav 4 inom bygg).
Hanne Kjöller försöker hitta förklaringar till att många byggfirmor anställer utländska byggarbetare. En förklaring, menar hon, är byggparternas kollektivavtal som är på 176 sidor och innehåller många begränsningar när det gäller anställningsformer och villkor.
”Så om Byggnads tycker att det är viktigt med kollektivavtal bör förbundet se över innehållet och fråga sig hur det kan göras mer attraktivt för arbetsgivare som inte har flera års framförhållning och ett helt koppel av anställda jurister” skriver Kjöller.
Hon anser att parterna borde se över ackordet. Och avslutar sin artikel: ”Men nog är det märkligt att Byggnads i sin jakt på orsakssamband helt glömmer ackordet som tänkbar riskfaktor. Kan det möjligen bero på att förbundet bryr sig mer om att värna denna guldkant på lönen än de stressrelaterade arbetsplatsolyckorna”?