Bamses Värld med alla hus och attraktioner och den unika berg- och dalbanan Wildfire byggd av 600 ton svensk kärnfuru. Bara fantasin sätter gränserna när snickarna Örjan Karlsson och Michael Svahn och deras mannar skapar en drömvärld för barnfamiljerna på Kolmårdens djurpark. De tar med mig på en tur i parken och vi börjar med Bamses Värld där inget är vad det synes vara. Farmors kök, Skalmans Hus, Farmors Hus, Lille Skutts Stubbe har fasader som klätts i tegelstenar, plankor och andra material. Tror man. Men skenet bedrar. Längst in är fasaden klädd med virke och utanpå användes sprutbetong som kan formas precis hur som helst och färgsättas för att föreställa valfritt material.
Det som ser ut som levande trä med små sprickor och till och med känns så är alltså betong som sprutats på frigolit. Michael Svahn som är såväl snickare som betongare och smed skapade ett helt berg i entrén till Kolmården genom att först bygga med trä och plyfastomme, lägga på frigolit och sedan spruta på betong och forma den på ett närmast konstnärligt sätt. När det holländska företaget som skulle designa Bamses Värld fick se det ville de till varje pris ha Svahns Bygg & Entreprenad med i projektet.
Radarpar på Kolmården
Och Örjan Karlsson som driver Hyttans Bygg med ett halvdussin anställda bildar sedan tolv år tillbaka radarpar med Svahns och har byggt många av de 80 hus som står på Kolmårdens Djurpark. Det handlar inte bara om temaparksbyggnader utan också butiker, restauranger, toaletter och annan service runt omkring. Båda bor och verkar i trakterna kring Kolmården. Marine World och Tiger World var de med och skapade med Peab som huvudentreprenör.
Ofta utgår de från skisser och ritningar som modifieras efter hand i samarbete med filmscenografer, arkitekter och desginers. När satsningen på Bamses värld hade beslutats fick Örjan Karlsson och Michael Svahn gå på filmpremiär på Bamse och Tjuvstaden får att få inspiration och idéer. Därefter frågade ägarna om de kunde åta sig uppdraget.
– Känslan var väl att det var för stort för min firma, 75 miljoner kronor. Men vi satte ihop ett förslag tillsammans med vvs:are, rörisar, markentreprenörer och elektriker och så körde vi, berättar Örjan Karlsson.
57 meter hög berg- och dalbana i trä
Wildfire är Kolmårdens senaste attraktion som firmorna Hyttan och Svahn varit inblandade i. De hann precis slutföra Bamses Värld innan de gav sig in i berg- och dalbanebygget. Projektet styrdes i mångt och mycket från USA eftersom det amerikanska företaget Rocky Montain Construction står för konstruktionen och tillverkade vagnar och stora delar av själva banan i fabriken i Idaho. Berg- och dalbanan som är 57 meter hög och med en sträcka på 1,3 kilometer tog nästan två år att bygga och invigdes i juni.
Träkonstruktionen bärs upp av massiva, vertikala pelare på gjutna betongfundament. Mellan pelarna sitter reglar både horisontellt och diagonalt som tar upp de enorma accelerationskrafterna. Alltihopa är sammanfogat med 130 000 genomgående bultar fixerade av låsmuttrar av stål.
Av säkerhetsskäl brukar amerikanarna vilja ha sitt eget virke – southern yellow pine, en speciell furukvalité i södra USA. Men svenskarna ville ha kärnfuru från Kolmården och Hälsingland via Holmens Bruk och det fick de. Därmed blev det ett segare virke med den mycket höga hållfasthetsklassen C35. Alla stockar röntgades innan de sågades upp för att säkra kvalitén. Av 100 träd dög 7. Efter kontroll vid sågningen försvann fyra till.
– Så fint virke har vi inte ens sett på vykort, säger Michael Svahn.
Specialutbildade engelsmän
Svahn och Karlsson och deras mannar byggde ramar och fundament på marken som lyftes upp med kranar och monterades av specialutbildade engelsmän, ett slags rallare i tivolibranschen. Det var ett lagarbete mellan flera nationaliteter som utföll väl. I premiärvagnen i juni förra året satt Örjan Karlsson tillsammans med ägarna.
– Det var häftigt. Jag gillar att åka berg- och dalbana, säger Örjan Karlsson.
Läs hela artikeln i senaste numret av tidningen Byggaren, nummer 2.