Att branschorganisationerna framhärdar med att tillåta kartongklädda gipsskivor i våtrum som riskerar att mögla är ett mysterium. Det skriver Ulf Stenberg och Johan Smeds, Villaägarnas Riksförbund, i en debattartikel i Ny Teknik.
Debattörerna konstaterar att Svensk Våtrumskontroll (GVK) och Byggkeramikrådet (BKR) tillåter kartongklädda gipsskivor vid duschar och badkar i våtrum. Risken är att skivorna börjar mögla, om tätskiktet läcker.
Villaägarnas Riksförbund har inom ramen för verksamhetsområdet ”Undermåliga produkter” varnat för detta, då Villaägarna vill bespara konsumenterna onödiga utgifter och besvär.
De hänvisar till Länsförsäkringars undersökning i november 2014 som visade att 17 av 20 tätskikt läckte. ”Det kan därför ifrågasättas om det är förenligt med Boverkets byggregler att använda kartongklädda gipsskivor vid duschar och badkar i våtrum, då dessa genom läckage riskerar att fuktskadas” skriver debattörerna i Ny Teknik.
De hävdar att merkostnaden för fukttåliga våtrumsskivor ligger på runt 3 000 kronor för ett normalt badrum, men en badrumsrenovering kostar ofta 100 000 kronor eller mer.
”Dumsnåla och otillräckligt utvärderade byggmetoder leder inte till nöjdare kunder. Tvärtom kan kunderna tänka sig att betala mer för sådant som håller. Det är ju trots allt kunderna som köper det som byggentreprenörerna bygger.
Om ett våtrum blir någon tusenlapp dyrare till följd av fukttåliga våtrumsskivor, kan detta balanseras av högre intäkter för byggentreprenörerna. GVK och BKR borde därför ändra branschreglerna och sluta tillåta kartongklädda gipsskivor vid duschar och badkar i våtrum” slutar de debattartikeln.
BKR rekommenderar dock inte kartongklädda gipsskivor. På BKR:s hemsida anges att ”våtrumsskivorna är ett bättre alternativ i våtutrymme än de kartongklädda gipsskivorna. Men, att behålla ett förbud mot gipsskivorna har visats sig verkningslöst när den övriga marknaden inte ställer samma hårda krav”.