Varför är färgburkarna runda? Efter ett halvår som ny VD på Emballator Ulricehamns Bleck har Stefan Bergström ställt både de enkla och de svåra frågorna.
Stefan Bergström är kemisten som bytte bransch – från läkemedel till tillverkningsindustri. Efter att ha jobbat med automationslösningar för olika branscher landade han i Sapa/Hydro-koncernen som försäljningsdirektör och vice VD. Men efter 12 år var det dags för nya utmaningar i Emballator.
− När man kan sin bransch utan och innan så behöver man inte tänka så mycket… Men nu måste jag tänka hela tiden, lära mig ny teknik och bygga nya kontaktvägar, säger Stefan Bergström.
Att vara ny i en bransch vars produkter har sett likadana ut sedan slutet av 1800-talet är både en utmaning och en möjlighet, konstaterar han.
− Bara en sådan sak som att burkarna är runda? Varför? Min första tanke var att runda förpackningar inte är optimala vid transport men jag fick ju snabbt lära mig att de är runda för att inte färgen ska fastna i hörnen…
Stefan Bergström som ser stora möjligheter till innovation och automation inom branschen.
− Det går att bygga flexibla men ändå effektiva produktionslinjer för en komplex mix av förpackningar i mindre volymer.
− Genom att tänka smart och investera i automation kan vi tillgodose våra kunders behov av förpackningar för specialapplikationer på ett ännu bättre sätt.
− Vi satsar på en produktion som utgår från parameterstyrning istället för från fingertoppskänsla. Med det sagt så är yrkeskunskap ovärderligt i sammanhanget.
− En av våra utmaningar är att säkerställa kompetensförsörjningen. Framtidens medarbetare kommer att vara mer rörliga och söka nya impulser. Därför kommer vi att jobba hårt med att skapa en attraktiv och utvecklande arbetsplats, där man gärna stannar kvar.
Även på produktsidan ser han stora utvecklingsmöjligheter. Det konsumentära är ytterst viktigt för honom.
− Det finns många applikationer inom inredningsbranschen där våra produktionsmetoder skulle komma till sin rätt, säger Stefan Bergström.
− Jag tänker på lampor, lampskärmar, blomkrukor och andra detaljer, där plåt kan vara utgångspunkten.
− Det finns en öppenhet i den här branschen, som jag inte har sett på många andra ställen. Under den första tiden har jag till exempel blivit inbjuden till studiebesök hos flera konkurrenter.
− Människorna är öppna och varma – det märks att man bryr sig och vill att det ska gå bra för alla!
Emballator är ett företag med förpackningslösningar till lokala och globala företag, Många varumärken finns inom livsmedel, kemiteknik, färg, läkemedel, hälsa, livsstil, kroppsvård och kosmetik. Emballator har cirka 900 anställda. Företaget omsätter drygt 2 miljarder SEK. Företagets bolag är indelade i tre affärsområden: Emballator Metal Group, Emballator Plastics & Innovation och Emballator Packaging UK. Företaget har tio fabriker för tillverkning i Sverige, Finland och Storbritannien.
Herenco är ett Jönköpingsbaserat familjedrivet ägarbolag i fjärde generationen som funnits i 154 år, med sammanlagt 33 bolag och 1133 anställda. Tillsammans omsatte bolagen under 2019 totalt 3,3 mdkr.
Företagen Emballator, PacsOn, Vättern Industrier, Hamhus och The Harbor ingår i koncernen, som även är ägare i portföljbolagen Nolato, Balco, Lyko och Hövding.
Carl-Olof och Jenz Hamrins stiftelse grundades 1985 via donation från familjen Hamrin och har sedan dess delat 329 mkr till forskning. Stiftelsen förvaltar ca 1,7 mdkr. Familjen Hamrin var länge ägare till Jönköpings-Posten – den stora regionala tidningen − tillsammans med ytterligare ett antal lokala tidningar. Numera ägs tidningen av norska Amedia och svenska Mittmedia.