Snickar Erik heter byggföretaget i Järvsö som utsågs till Gasellvinnare Gävleborgs län.
En Gasellvinnare går bara till företag med god lönsamhet. Erik Blom heter snickaren som driver företaget Snickar Erik, som fick denna utmärkelse, ett företag som idag har tolv anställda.
– Bästa sättet att nå framgång är att förstå att vi bara tillsammans kan nå framgång. Man måste som chef och ägare till ett företag vara generös gentemot sina medarbetare. Min inställning har varit att skapa ett företag som jag själv skulle vilja vara anställd i.
Erik Blom, 42 år, hade inte tänkt sig en karriär som företagare och snickare. Han berättar för tidningen Byggaren, att han hade tänkt sig en yrkesbana som slöjdlärare. Han gick treårig samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet i Ljusdal.
- Jag har alltid gillat att hålla på med trä, att bli snickare var därför naturligt för mig, berättar han. Min äldre bror Jonas är snickare och har företag.
- Jag var anställd hos olika byggare innan jag startade eget.
500 procentig tillväxt
SnickarErik startade 2014. Inledningsvis var jobben tillräckliga många för att försörja Erik men verksamheten växte för varje år som gick, en tillväxt som varit särskilt påtaglig under de senaste åren.
I tidningen Dagens Industri motivering till priset som Gasellvinnare, nämner man en formidabel tillväxt. Under perioden 2017-2020 växte företaget med nära 500 procent. Företagets omsättning enligt bokslutet 2020 låg på nära 10,6 miljoner kronor.
- Visst har jag haft flyt i firman, berättar Erik Blom. Enda bryderiet var när pandemin bröt ut. Många undrade över utvecklingen, många trodde att många beställningar skulle utebli, men utvecklingen har ju blivit den motsatta.
Något annat som skapade bryderi varunder en tid var prisutvecklingen. Erik Blom nämner den ökande prisutvecklingen på material. Byggvaror som trä och plåt som påtagligt gått upp i pris.
- Hur ska det här gå? Går det att få kunder med det nya prisläget? Dessa frågor ställde jag mig när allt plötsligt blev så dyrbart.
- Men det gick även det, till min överraskning. Husen i trakten behövde fortfarande rustas upp, beställningarna fortsatte och fortsätter alltjämt.
Han nämner XL Bygg som han har ett mycket gott samarbete.
- XL Bygg i Ljusdal underlättar vår verksamhet, säger han. XL Bygg kör kvickt ut nödvändigt material, de är snabba på offerter. Allt sådant gör vårt jobb så mycket enklare.
Trivsamhet
För Erik Blom är det viktigt att firman präglas av en trivsamhet. Hans firma har hela tiden växt, men fler än tolv anställda vill han för tillfället inte bli.
- Företaget får inte bli för stort, säger han, trivseln i firman riskerar att försvinna. Tidigt var min tanke att skapa ett företag som jag själv skulle vilja vara anställd i. Jag vill inte bli så stor att det krävs att anställa en arbetsledare, dithän vill jag inte komma.
I denna filosofi som företagare är det viktigt att visa generositet.
- Att alltid tänka på att en medarbetare ska trivas på sitt jobb är viktigt, säger Erik Blom. Att visa flexibilitet gentemot sina anställda är väsentligt.
- Det viktiga som företagare är i slutänden att kunna påvisa ett bra resultat. Att jobben vi utför görs enligt den tidsplan vi satt upp. Att kunden är nöjd, får det som önskas.
Erik Blom berättar, att företaget gör närmast allt inom snickeri. Inget jobb är för litet, men många jobb kan vara omfattande.
- Vi bygger hus, alltifrån att gjuta plattan till att lägga sista nockpannan, säger han. Vi har byggt många villor men har haft många andra typer av uppdrag. Tillbyggnader, altaner, nya tak är vanligt återkommande.
Företagets upptagningsområde är Järvsö, Ljusdal och Färila.
- Detta är den genuina lokala byggaren, säger han. Så länge vi gör bra jobb i denna del av landet, kommer vi fortsätta att få förtroendet från de boende.
Jakt och fiske
Men för Erik Blom är inte jobbet allt. Familjen tar sin viktiga tid, hans sambo och dotters stora intresse är hästarna på gården utanför Järvsö.
Erik Blom har två stora intressen, fiske och jakt. Sommartid ser man honom ofta vid antingen sjöarna Gräningen eller Simesjön . Under höst och vinter jagar han älg och rådjur.
- För mig är jakt och fiske ett bra sätt att få ett avbrott i själva företagandet, säger han. Varje företagare behöver sådana avbrott, annars kan inte firman fortsätta att utvecklas på det vis du hoppas.
- Så de där uppehållen i företagandet i form av mina starka fritidsintressen, lär jag fortsätta med, de är mycket viktiga. Att tänka på annat än själva företaget är väsentligt för ett fortsatt livskraftigt företag.
STAFFAN RINGSKOG