Essve anser att det är byggarnas konstruktionsval och inte materialet som är orsaken till att framför allt trallskruvar gått itu över hela landet. Företagets egen information om att en av deras trallskruvar bör appliceras på max 60 kvadratmeter trall under tak är Essve dock berett att nu se över.
Christofer Lindberg, produktchef för skruvar, anser att det inte är något fel på Essves träskruvar. Han hävdar att reklamationerna är få och att kunderna måste tänka på att att köpa rätt dimension och bygga med fler infästningspunkter.
– En skruv behöver ha en viss hårdhet för att hanteras så att den inte vrids av vid montage i virket. Gör man en skruv mjukare härdad krävs det mindre kraft för att den ska böjas. Men en hård skruv tål inte så mycket böjning innan den går av. Vi har medvetet gjort vår skruv relativt hård för att kunna klara av motståndsrörelser i konstruktionen. Men när man överskrider kraften kommer den att gå av, menar Christofer Lindberg.
Mjukare inte lika stark
Kan man inte göra skruven mjukare då?
– Nej, för en mjukare skruv böjer sig lättare och är därmed inte lika stark.
Gustav Theander Gransten i Dalarna som intervjuas här intill fick höra att hans dimensions- och materialval orsakade att trallskruvarna gick av och en ribba i staketet föll. Varför?
– Han skulle ha haft fler infästningspunkter eller en kraftigare skruv eller rostfritt för att undvika att den gick av. Det är typiskt att staket rör på sig som i det här fallet.
Rostfritt dyrare
Och ni rekommenderade dessutom i Gustav att köpa rostfri skruv som är mer än dubbelt så dyr.
– Ja, men när vi pratar räcke, staket eller trappor så är det konstruktioner som rör sig mycket. Där rekommenderar vi alltid att använda en rostfri produkt eller gå upp i dimension.
Men om man tycker att den rostfria skruven är för dyr?
– Då skulle jag rekommendera en kraftigare dimension, kanske 6 millimeter som inte är så dyr, och/eller fler fästpunkter. Men den rostfria skruven kommer alltid att tåla rörelser bättre och vara mer böjbar, menar Christofer Lindberg.
Rekommenderar maxyta och tak över
På er hemsida skriver ni att trallskruven bara fungerar på en yta av max 60 kvadratmeter, i områden med inlandsklimat och på altaner under tak. Då är väl trallskruven knappt användbar i Sverige?
– Vi tittar på att ta bort punkterna om under tak och storleken. Det handlar mer om hur grunden är lagd och dimensioner på regelverket, om det är gjutna plintar, om den är förankrad i fasaden och hur hög den är med mera, säger Christofer Lindberg.
Om jag som kund besöker en byggmaterialhandel och ser namnet trallskruv på er produkt utgår jag väl från att den fungerar på trall av alla slag?
– Valet av trallskruv beror helt på hur stabil altanen är, vilken konstruktion det är och vilken dimension det är.
Detta är en förkortad version av artikeln i papperstidningen. Läs alla artiklar i sin helhet om Essves träskruvar i senaste numret av Byggaren.