En gång hette Rimbo Ringboheredhi (orten kring fornborgen) med anor från 1200-talet.
Under fyra år, 1967-1970, var Rimbo egen kommun.
30 juni är sista dagen för förslag i tävlingen Europan. En tävling för arkitekter, landskapsarkitekter och stadsplanerare från hela Europa. Uppgiften är att komma med förslag om förändringar av stad eller mindre samhälle.
Rimbo är ett av de samhällen som Europan valt ut som ort som kan föreslås förändringar. Förutom Rimbo ingår Nyköping, Piteå, Skellefteå och Växjö i Sverige som arkitekter kan tänka till om. I Europa deltar 40 olika städer och mindre samhällen i tävlingen.
Ringboheredhi
1914 fick Rimbo status som municipalsamhälle. Under fyra år, 1967-1970, var Rimbo egen kommun. 1971 uppgick Rimbo i Norrtälje kommun.
Rimbo, eller Ringboheredhi, som det en gång i tiden skrevs, har en tidig historia. Ringboheredhi betyder orten kring fornborgen. Här fanns en kvarn på 1200 talet och under 1400-talet byggdes den fina kyrkan. Ekebyholms slott i närheten uppfördes under 1600-talet.
Rimbo är en kulturbygd med rik historia och med många jordbruk i sin närhet. En besökare påminns här om en intressant svensk bondekultur där äganderätten av jord alltid tillhört den enskilde svenske bonden.
Idag har Rimbo utvecklats till ett samhälle där de många välskötta egnahemmen är något tydligt, både i själva Rimbo men också i dess närhet.
Det kommunala Roslagsbostäder erbjuder hyresrätter för den som vill bo i lägenhet. Intrycket av Roslagsbostäder är ett välskött bolag med många bra boenden.
Kungen invigde
Rimbo blev en knutpunkt för Roslagsbanan. 1885 invigdes- i kung Oscar II:s närvaro – järnvägen som gick från Stockholms Östra i Stockholm till Rimbo. Rimbo hade snart apotek, två bagerier, ett snickeri, hotell, läkare och flera handelsbodar.
En viktig person för samhällets utveckling var en byggmästare Gustav Molin.
1911 bildades anrika Rimbo IF, en fortfarande aktiv idrottsförening, med bland annat ett ishockeylag och fotbollslag. Den som kanske minns fotbollens 60-tal lade kanske ett namn som Rimbo Lundblad på minnet. Han började sin karriär i Rimbo IF och slutade som en av AIK:s mästerkyttar på 60-talet.
Och för Byggarens läsekrets kan det ju vara av intresse att veta, att Roland ”Rimbo” Lundblad hade valt ett hedervärt yrke. Roland Lundblad var nämligen snickare till professionen.