Ahlsell är företaget som varje byggare möter i sin vardag. Ahlsell är ett stort företag med en synnerligen decentraliserad organisation. Det är denna organisation som är nyckeln till företagets framgång.
Ahlsell ser saker och ting utifrån den enskilde företagarens perspektiv. Ett stort företag med förmågan till att ha blick för vad den enskilde kunden efterfrågar.
För att säga det enkelt: Ahlsell är ett mycket stort företag men långt ifrån en okänslig gigant, utan snarare just tvärtom. Det är när en byggare behöver sådant som en borrmaskin, stålreglar, spirorör, eluttag, kopparrör för att bara nämna ett fåtal ur den stora mängden produkter som en byggare möter Ahlsell. Hur många artiklar för övrigt? Jo, närmare en miljon artiklar.
Enligt årsredovisningen 2020 kunde Ahlsell redovisa en omsättning på 34 miljarder kronor. Företaget har 5700 medarbetare varav 3500 är anställda i Sverige.
Nordiskt företag
Företagets huvudsakliga försäljning är inom Sverige men ambitionen är att mer och mer bli känt som ett nordiskt företag. Ahsell finns i Norge, Finland och Danmark, men även i Estland.
Företagets koncernchef heter Claes Seldeby och under sig har han divisionschefer, var och en ansvarig för ett av företagets åtta affärsområden Mikael Arvered, 45 år är chef för byggdivisonen inom Ahlsell.
– Byggdivisionen är ett affärsområde med närmare 200 medarbetare, berättar Mikael Arvered. Byggdivisionens medarbetare finns i hela landet, från Ystad i söder till Haparanda i norr.
Varje framgångsrikt företag präglas oftast av en särskild företagskultur. Det är denna kultur som kanske avgjort varför just detta specifika företag med denna särskilda kultur vunnit kundernas sympati.
Vad kan sägas vara typiskt för Ahsells företagskultur ?
– En utomstående betraktare skulle nog karakterisera Ahlsells företagskultur som en vänlig kultur, säger Mikael Arvered. Ett företag som jobbar nära kunden med butiker i hela landet. Att vara lyhörd och flexibel är viktigt för Ahlsell.

”Att alltid göra bättre”
Mikael Arvered berättar, att ett viktigt moment i detta att driva ett framgångsrikt företag är att aldrig vara helt nöjd. Att alltid veta att något som utfördes igår kan göras bättre imorgon.
En inte alltid så enkel ambition, det krävs både energi och lust till att bättra på och förändra ett handlingsmönster.
– Inställningen är ofta hos Ahlsell att ” det där borde vi kunna göra bättre”, säger Mikael Arvered. Med resultatet att det hänt något ”nästa gång”, nämligen att det gjorts bättre.
Intrycket är att det är den flitige som premieras inom Ahlsell. Mikael Arvered är gammal idrottsman, en gång i tiden tillhörde han Sveriges elitsimmare. Än idag ägnar han sporten sitt intresse, tre gånger i veckan simmar han 1,5 timme per pass.
Man kan tro att denne tidigare elitsimmare har en traditionell akademisk bakgrund med ekonomi i sin examen. Mikael Arvered är dock i grunden gymnasielärare där han undervisade i ämnen som historia, samhällkunskap och geografi. Mikael har sedan under sitt yrkesliv tagit en MBA.
Efter tiden som lärare sökte han olika chefsjobb inom näringslivet, han rekryterades från Fredells Byggvaruhus till Ahlsell, det var för åtta år sedan.
– Få tänker nog på att chefsrollen och läraryrket har sina klara likheter, påpekar Mikael Arvered. Som lärare handlar det om att lyckas ta fram varje elevs starka sidor, det gäller ju även i chefsrollen.
– Som chef gäller det att vara klar och tydlig, fortsätter Mikael Arvered. Samma sak gäller inom läraryrket.

Bernström& Co
Ahlsells företagshistoria kan härledas både till Stockholm och Göteborg. I Göteborg etablerade ingenjörerna John Bernström och Jakob Tornblad företaget Bernström & Co 1877, det årtal som Ahlsell anger som sitt då Ahlsell grundades.
Men namnet Ahlsell då? Jo, det kommer från I Stockholm då bröderna Rudolf och Herman Ahlsell grundade R Ahlsell &Co, det skedde 1903. På 1920-talet gick Bernström och Ahlsell samman, företaget växte, företag förvärvades och så småningom blev det Ahlsell& Ågren.
Ahlsell& Ågren börsnoterades och när det var dags att fira 100 år 1977 bytte företaget namn till enbart Ahlsell. En tid ägdes företaget av Trelleborg. Idag utgörs Ahlsells ägare av ett brittiskt riskkapitalbolag, formellt via ett företag vid namn Quimper AB som styrs av brittiska CVC Capital Partners .
Svenskt företag
Ahlsell kan dock sägas fortfarande vara mycket ett svenskt företag. Inflytandet och besluten fattas i Sverige, det är fortfarande den svenska företagskulturen som gäller, den som kan gå tillbaka till Göteborg sent 1870-tal och Stockholm tidigt 1900-tal. Företaget styrs i hög grad av sina svenska medarbetare.
– Avgörande för vårt företag är alltid den enskilde kundens önskemål, vad hantverkaren efterfrågar, säger Mikael Arvered. Helt i linje med vårt decentraliserade tänkande.
– Att vara lyhörd och flexibel är något vi kommer fortsätta att vara. Så länge vi ser utifrån den enskilde hantverkarens perspektiv, har vi goda chanser att även i framtiden vara ett framgångsrikt företag.
STAFFAN RINGSKOG