Harry Larsson arbetade kvar som 92-åring på sin gamla firma i Morup norr om halländska Falkenberg. Kjell Pettersson var en av de anställda som tog över och nu driver två av hans barn och ytterligare en kollega firman med pappan som arbetsledare trots sina 74 år.
– Vi är en familjär arbetsplats trots att vi har växt, säger Annelie Pettersson, en av delägarna. Falkenberg är en mindre kommun på den halländska kusten. Ännu mindre är den lilla orten Morup norr om Falkenberg. Men det hindrar inte Byggnadsfirma Harry Larsson från att gå för högtryck.
En av förklaringarna skådar jag genom fönstret till konferensrummet på byggnadsfirman där två av de tre delägarna bänkat sig – syskonen Thomas och Annelie Pettersson. Det är faktiskt havsutsikt även om det är några kilometer bort och om man tittar ut vid tio på förmiddagen ser man Danmarksfärjan passera på sig väg från Varberg till Grenå.
– Vi kan ställa klockan efter färjan, säger Thomas Pettersson.
Skapar jobb
Sådana omgivningar skapar naturligtvis jobb när sommarstugorna ska renoveras och underhållas eller byggas ut.
– Det sker många generationsskiften och då passar man på att bygga om och ut eller så gör man permanentboende av stugorna, berätta Annelie Pettersson som själv bor i Glommen en bit bort och är vd i företaget.
Thomas som bor i Falkenberg vill ändå inflika hur viktigt det är att företaget inte står på ett ben. Här gör man allt. Kunderna är inte bara privatpersoner utan också företag, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag. Flera ben är företagets filosofi.
– Vi jagar inte villabyggen, det är ju det som svänger mest. Vi måste göra lite av varje och inte sitta i knät hos hustillverkarna.
Det innebar att när husproduktionen fullständigt dök från början av 2000-talet och inte återhämtade sig förrän nyligen kunde Harry Larsson köra på som vanligt.
– Vi har alltid ett långsiktigt tänk och en bredd. Vi anställer inte nytt folk vid toppar utan säger hellre nej till en del jobb, förklarar Thomas och Annelie.
Tredje generationen
Det är alltså tredje generationen som driver företaget nu. Harry Larsson grundade företaget 1940. 2012 gjorde han som 92-åring sitt sista jobb. Mest trivdes han i snickeriet men han utförde en hel del ritningsjobb som firman fortfarande har nytta av när de ska bygga ut eller renovera stugor och hus. Att han är en hjälte visar sig i att ett stort tecknat porträtt på honom hänger centralt placerat på kontoret.
Kjell Petterson var en av de anställda som tog över redan 1986 och det är hans barn Annelie och Thomas som nu driver företaget tillsammans med en annan långvarig anställd – Frank Paulsson. Den här dagen är han på semester men syskonen Pettersson vill gärna framhålla honom som ovärderlig för företaget.
– Han betyder jättemycket, säger de.
Och pappa Kjell Petterson jobbar kvar som arbetsledare sina 74 år till trots. Han är nöjd med generationsskiftet.
– Det har gått över förväntan både storleksmässigt och ekonomiskt. Och det är kul att vara kvar och räkna på jobb tillsammans med dem.
Tre gånger fler anställda
När Kjell Pettersson lämnade över 2004 var det ett tiotal anställda och i dag är det ett 30-tal och omsättningen har stigit med mer än det dubbla till 55 miljoner kronor.
Annelie sköter ekonomin och annan administration och Thomas och Frank har koll på byggena och gör allt ”från idé till färdig produkt”. Saknas det material åker de ut och levererar fast fördelen är förstås att en XL-Bygg-handlare ligger granne med byggfirman och drivs av barnen till en av pappa Kjells tidigare kompanjoner. Och är det något annat problem som behöver lösas på byggena finns han där.
– Vi har det lilla tänket fast vi blivit större, förklarar Thomas Pettersson.
Och det lilla familjära lockar. Det är här eleverna på byggprogrammen i Falkenberg gärna praktiserar.
– Många av våra anställda har börjat som praktikanter. Då får man se vad de går för. Vi har provat rekryteringsfirma men det funkar inte, berättar Thomas Pettersson.
Försäkringsskador
Problemet med att hitta rätt folk har bidragit till att Morupsfirman inte växt mer än den gjort. Men takten är anpassad till att hålla både låg- och högkonjunktur. Verksamheten rymmer alltså inte bara fritidshusen längs västkusten utan också nybyggnation av villor och bostadsrätter, jordbruksbyggnader, företagslokaler och uppdrag åt flera försäkringsbolag.
– Även om försäkringsjobb är svårplanerade så är de väldigt tacksamma eftersom skador inträffar oavsett konjunktur, säger Annelie Pettersson.
Hela artikeln med bilder kan läsas i årets sista nummer 8 av papperstidningen av Byggaren.