Här är familjeföretaget som nått sina framgångar där man tillsammans inom en familj utvecklat två starka företag. Företagen vi talar om heter Kvänum kök och Vedum Kök & Bad. En gång startade de som enmansföretag och snickerier, numera många år senare, talar vi om två stora, uppskattade företag specialiserade på köks- och badrumsinredning.
När företagen Vedum och Kvänum kommer på tal på Västgötabygden påpekar man gärna vikten av vad gott brödraskap kan betyda för ett företags framgång. Bröderna heter Magnus och Niklas Efraimsson. Magnus Efraimsson, 55 år är äldre bror och VD för det större Vedum och Niklas Efraimsson, 51 år, är VD för Kvänum. Både Vedum och Kvänum tillhör familjen Efraimsson sedan ett antal år tillbaka.
Olika kundgrupper
Företagen har olika kundgrupper. Vedum är det större företaget, mer inriktat på standardiserade kök och en bredare målgrupp medan Kvänum riktar in sig på ett mer exklusivt segment. För att säga det enkelt, ett kök från Kvänum finner du ofta i hemmet i Djursholm eller Särö medan Vedum är mer frekvent i övriga hem. Kök både från Vedum och Kvänum håller hög standard.
- Man kan också formulera det som att den som beställer det exklusiva köket väljer gärna Kvänum, påpekar VD Niklas Efraimsson.
Företagen har tillsammans en omsättning på lite över en miljard kronor. Kvänum och Vedum tillhör därmed de riktigt stora inom nordisk köksutrustning.
Sverige stora marknaden
Vedum omsatte under senaste räkenskapsåret 770 miljoner kronor, siffran för Kvänum var 302 miljoner kronor. Företagens vinst brukar ligga på sex procent på omsatt kapital. Prognosen för pandemiåret 2021 lär ligga på en vinst på ca åtta procent. Företagen har tillsammans drygt 600 medarbetare.
Företagens marknad är i huvudsak inom Norden. I Kvänums fall står Sverige för 75 procent av försäljningen, Danmark 12 procent, Norge 12 procent och Finland en procent. Vedum har bara export av badrumsmöbler till Norge och den exporten står för ungefär 2 procent av omsättningen. Resten av försäljningen sker i Sverige.
Gott brödraskap
Det går sålunda mycket bra för dessa två tungviktare inom svensk kökskultur. Niklas Efraimsson vill gärna förklara framgången med betydelsen av vad ett gott brödraskap kan betyda.
- Tillsammans utvecklar vi de två företagen, säger han. Men en annan viktig faktor för företagens framgång är våra goda medarbetare.
Niklas Efraimsson påpekar att både Vedum och Kvänum har medarbetare som varit trogna företagen under många år. Att anställas inom antingen Vedum eller Kvänum innebär att man är trogen sitt företag.
- Vi har nog utvecklat en kultur där var och en lätt kan få sin stämma hörd, säger han. Att vara lyhörd inför goda idéer om hur saker och ting ska utvecklas har alltid varit viktigt för de båda företagens ledning.
Enmansrörelser
Vedum och Kvänum startade som enmansrörelser i början på 1920- talet. Snickaren Viktor Lindberg startade Vedum 1919 och snickaren Gustaf Johansson startade Kvänum 1923. Båda hemmahörande i just Vedum och Kvänum på Västgötaslätten. Två mindre samhällen där hantverkskulturen alltid varit påtaglig, där kunnigheten varit tydlig bland slättens hantverkare.
De båda företagen växte. Under 70-talet anställdes Lars Efraimsson, brödernas far, som säljare för Vedum. Lars Efraimsson erbjöds ett delägande av företaget 1981 och så småningom kom han att bli företagets VD. Magnus och Niklas började arbeta i Vedum i början av 90-talet och blev delägare när Lars trappade ner från VD-posten 2001. 2005 köpte bröderna ut den sista delen från Lars och även Ola Lindbergs andel. 2015 fick man sedan möjligheten att förvärva företaget Kvänum.
- Kvänums specialinriktning är det exklusiva köket, berättar Niklas Efraimsson. 90 procent av försäljningen utgörs av privatkunder, tio procent utgörs av projekt.
Vedum har en annan profil på sina kunder. Huvuddelen utgörs av byggföretag som fått i uppdrag att bygga större fastigheter. En annan stor del av Vedums kunder är småhusföretag, och de säljer även till privatpersoner.
Stora lyftet
Det stora lyftet för Vedum skedde under 70-talet i Sverige när stora områden typ Rinkeby, Tensta och Hallonbergen kom till. Uppgiften för svenska byggföretag var då i hög grad att lösa en akut svensk bostadskris. Människor behövde en modern lägenhet och Vedum stod ofta för den moderna kökslösningen.
Gott brödraskap, bra, kunniga medarbetare som har varit med länge, företag med goda, kvalitativa produkter, både inom Vedum och Kvänum men vad som också haft betydelse för företagens framgång har varit en god logistik.
- Ett villkor för ett företags framgång är förmåga till en bra logistik, säger Niklas Efraimsson. Att en byggare som beställer kök från Vedum vet när ett kök i tiden levereras – och att vi som företag kan leverera enligt denna tidtabell. God logistik är en nyckel till framgång.
- Att tillverka kök görs i god dialog med beställare, säger Niklas Efraimsson. Att vara lyhörd och vara väl kunnig om vad marknaden vill ha är väsentligt.
Vad är viktigt som VD för ett företag som Kvänum?
- Att alltid vara närvarande, säger Niklas Efraimsson. Att vara genuint intresserad, närmast hängiven till företagets produkter. Att här utveckla ett kunnande är några viktiga egenskaper.
Nästa år fyller Kvänum 100 år. Hur planerar företaget detta?
- 2023 blir ett viktigt jubileumsår, säger Niklas Efraimsson. Hur företaget firar är ännu inte helt bestämt, men att det inte gå helt obemärkt förbi, det är något som är säkert.
STAFFAN RINGSKOG