– Lycksökarna har försvunnit och kvaliteten har höjts.
Det säger Kenneth Gustafsson, ansvarig för besiktningarna på försäkringsbolaget Garbo, som specialstuderat 350 småhus där fel anmälts inom tioårsfristen. De vanligaste bristerna fanns i yttertak och ytterväggar.
Många mindre byggnadsfirmor arbetar intimt med hustillverkare och både monterar prefabricerade hus och bygger på lösvirke. Nybyggnationer av småhus har traditionellt sett varit en stor bransch med många tillverkare i Sverige. På 70-talet byggdes 40 000-50 000 småhus per år. Siffran halverades på 80-talet för att efter fastighetskraschen på 90-talet sjunka till en tiondel, omkring 4 000 per år.
Fram till finanskraschen 2008 hade marknaden hämtat sig och det byggdes omkring 12 000 småhus per år i Sverige. Därefter har siffrorna stadigt legat kring 8 000 nybyggda småhus per år. Under 2015 tror branschen att byggandet av 9 500 småhus ska påbörjas.
Hur bra byggs det då? Förekommer det mycket slarv och därpå följande anmärkningar och skador? Kenneth Gustafsson, chef för Garbo Besiktning, kan meddela att utvecklingen går åt rätt håll. Och det kan faktiskt bero på nedgången i antalet nybyggda hus.
– De senaste åren ser besiktningarna mycket bättre ut. När nybyggnationen sjönk så försvann lycksökarna och kvaliteten höjdes, säger han.
I dag siktar byggarna konsekvent på noll fel vid slutbesiktningen. Genom att göra en så kallad förbesiktning åtgärdas de fel som annars skulle ha visat sig på slutbesiktningen ett par veckor senare.
– Jag vill hylla byggarna. Kraven har ökat och de jobbar mycket mer med projektledare, menar Kenneth Gustafsson.
Men vilka fel är vanligast inom tioårsfristen? Det kan Garbo svara på efter att ha gjort en undersökning av 350 hus där fel anmäldes mellan 2000 och 2013. Inte helt oväntat är det ytterväggarna som spökar mest. Här har de uppmärksammade enstegstätade fasaderna och det så kallade Myresjöfallet starkt bidragit till siffrorna. De vanligaste följderna av felen i ytterväggarna är fuktskador. Det kan handla om missar i isoleringen, fel i spikningen eller glipar i fasaden.
På andra plats kommer yttertaket där de vanligaste felen sitter i felmonterad ränndalsplåt vid vinkelbyggda hus som leder till insläpp av vatten under pappen. Det kan också handla om brister i plåten.
Vilka de övriga felen är kan ni läsa om i nästa nummer av Byggaren.