Byggskandalen med de putsade enstegstätade fasaderna kan bli en vinstlott för specialiserade fasadföretag. Casab har renoverat 50-100 fastigheter i Stockholm och Mälardalen sedan konstruktionen med de putsade enstegstätade fasaderna dömdes ut 2007. Och detta är bara början.
– Det kommer säkert bli många fastigheter som behöver åtgärdas framöver, säger Michael Larsson som äger Casab. Casab startade redan 1997 och har i dag 30 anställda och en omsättning på 50 miljoner kronor. Som ett ben i verksamheten ingår fasadrenoveringar. Och bland dem finns de nu uppmärksammade putsade husen där vatten tränger in eller riskerar att tränga in bakom fasadskiktet. En metod som som fällde Myresjöhus i två domar i Högsta domsolen förra året. Eftersom 20 000-30 000 hus är byggda på detta sätt kommer många husägare nu att ha rätt till åtgärder.
Casab använder sig av fuktkontrollanter för att avgöra om det uppstått några skador. Michael Larsson avråder från att byta fasad enbart för att det utgör en riskkonstruktion.
– En del fasader har utfört på korrekt sätt och dem behöver man inte åtgärda. Det händer ju att presumtiva kunder ringer och ställer sådana frågor, berättar han.
Ordentligt drabbade
Men Michael Larsson stöter också på hus som är ordentligt drabbade av fuktskador på grund av konstruktionen.
– Det kan vara riktigt dåligt gjort från början och då måste vi gå in.
Är det komplicerat?
– Nej, inte jättekomplicerat men vi har förstås nytta av vår erfarenhet nu när dessa jobb efterfrågas.
Tycker du att branschen ska skämmas för den här skandalen?
– Nja, metoden var ju väldigt bra när den kom även om det kanske inte är de mest lyckade fasadkonstruktionen. Kanske materialleverantörerna borde skämmas mer.