Småhustillverkarna satsar nu mer och mer på prefabricerade flerfamiljshus. Marken i storstäderna är för dyr för villabyggen. Chansen för de byggare som vill fortsätta med småhus är att antingen bygga arkitektritade hus eller flytta till landsorten. Det framkom när den första Småhusdagen arrangerades i Jönköping på torsdagen av försäkringsbolaget Gar-Bo.
Högst upp på 16:e våningen i det runda vita huset med som gör skäl för namnet Vy med sin utsikt över staden vid Vättern hölls den allra första Småhusdagen. Sedan 2002 har Gar-Bo samlat byggbranschen under den årliga Gar-Bo-dagen i Stockholm. Nu togs steget att göra en särskild dag för småhusbranschen på våren. Och så får flerbostadshusen sin dag under hösten.
Bostadsbyggandet i Sverige är nu på den högsta nivån på 25 år, ändå minskar andelen småhus. Peter Wipp, själv småhusägare och vd på Gar-Bo, tycker att det är viktigt att synliggöra de många fördelarna som finns i valet av bostad.
– Vi på Gar-Bo vill bidra till att återuppbygga småhusets varumärke genom att skapa en träffpunkt för branschen där vi utbyter erfarenheter och blickar framåt, säger han.
Andelen småhus minskar
Enligt Peter Wipp har andelen småhus av det totala antalet nybyggda bostäder minskat från 30 procent i mitten av 70-talet till mindre än 20 procent idag. Samtidigt har utbudet av begagnade småhus halverats det senaste decenniet. Ändå är småhus fortfarande drömmen för de flesta. Undersökningar visar att 60-70 procent vill bo i villa om de kunde välja.
Men att bo i villa i storstäderna ser alltmer ut att stanna vid en dröm för de flesta. Och den mark som bebyggs är så dyr att den måste finansieras med många bostäder på liten yta, det vill säga flerfamiljshus.
– Kommunernas exploateringskontor vill ha så mycket pengar för sin mark som möjligt och bestämmer över plankontoret som vill skapa bra boendemiljöer, menar arkitekten Rasmus Billing (se bilden), delägare i arkitektfirman ÅWL, när Byggaren får en pratstund med honom i en paus.
I korridorerna på Småhusdagen fick jag bekräftat från flera småhustillverkare att mycket av deras tid numera går åt till att jaga fram mark hos kommunerna. Det är betydligt svårare än att få fram köpare.
Rasmus Billings vision är ett blandat boende framöver även i storstadsområdena där stadsradhus kan blandas med småhus och flerfamiljshus. I sin framtidsspaning ser han vidare nya bostadstyper till följd av nya familjekonstellationer, sensorer som styr hemmen utifrån våra behov med bland annat digitala tapeter, smartare förvaringslösningar, flexibelt boende som exempelvis det omtalade Hemnet-huset där människor fått rösta fram ett idealiskt hem och där man kan ha 2-5 sovrum allt eftersom behoven växlar i livet.
Mer exklusiva hus
Hur ska då småbyggarna i storstäderna klara sig när flerfamiljshusen tar över?
– De får satsa på dyra exklusiva arkitektritade hus eller göra jobb i landsorten där det byggs större andel småhus, svarar Rasmus Billing.
Anders Carlsson som är teknisk chef på Derome berättade om hur hans företag på grund av behovet av rekordmånga nya bostäder satsat mer och mer på flerfamiljshus. I princip används samma metoder i byggandet av båda hustyperna och det är trä som gäller.
Men Anders Carlsson tror att ökningen av flerfamiljshus ”spiller över” på småhusbyggandet. Här blir det, precis som med andra typer av bostäder, en utveckling mot det ”Smarta hemmet”.
– Unga människor vill styra sitt hem från soffan. Vi är flera i branschen som arbetar med detta nu.
Läs hela artikeln om Småhusdagen i det kommande numret av Byggaren.