Flera företag tröttnar nu på att stat och kommun ska förse dem med yrkesfolk och startar egna yrkesutbildningar. Träkoncernen Derome startar utbildning för takstolskonstruktion och Icopal lär upp lärlingar i takläggningsteknik.
I takt med Deromes kraftiga expansion, så har företaget inte tid att vänta på att avgångsstudenterna ska göra sina val av arbetsgivare. Istället startar Derome sin egen skola och erbjuder anställning under utbildningen. Idag har Deromekoncernen drygt 1 300 medarbetare. 720 av dem arbetar inom affärsområdet Derome Byggvaror & Träteknik, ett bolag som på tio år vuxit med 600 anställda, och behovet av fler medarbetare med rätt kompetens fortsätter.
– Det är ingen hemlighet att byggbranschen skriker efter byggingenjörer, säger Carl-Tore Bengtsson, VD för Derome Byggvaror & Träteknik. Vi arbetar inom ett segment som växer i takt med att hus och inte minst trähusbyggnation ökar.
Utbildningen vänder sig till dem som har en grundutbildning inom teknik och som ser en framtid inom takstols- alternativt huskonstruktion. En grundförutsättning är att man är eller kommer att ta examen som ingenjör eller konstruktör, alternativt har arbetat med konstruktion i många år. Totalt söker Derome 15 takstolskonstruktörer alternativt huskonstruktörer som är redo att driva egen verksamhet på hemorten, men det räcker inte. Derome söker totalt 50 nya medarbetare. Hittills i år har man anställt närmare 200 personer.
Lyckat med lärlingar på Icopal
Icopal har, genom sitt dotterbolag Icopal Entreprenad, framgångsrikt utbildat fem lärlingar, fyra män och en kvinna, i takläggningsteknik. Satsningen är ett samarbete med Malmö stad. Utbildningsprogrammet går ut på att skapa en bra plattform för lärlingarna att komma ut i arbetslivet samtidigt som behovet av duktiga takläggare kan fyllas. Vanligtvis när takläggare utbildas brukar lärlingarna få åka ut till ett arbetslag och följa arbetsmomenten för att så småningom pröva på det praktiska arbetet. På Icopal Entreprenad har man tagit processen vidare och är positiva till det nya utbildningssättet.
– Vi kan konstatera att utbildningen fungerar riktigt bra och ser många fördelar med upplägget. Genom att lärlingarna tillsammans med en handledare, en erfaren takmontör, läser teori för att sedan pröva detta i praktiken, först på vår anläggning och sedan på entreprenader, låter vi lärlingarna i lugn och ro lära sig att lägga tak. Därmed ger vi dem också möjlighet att hantera kritiska moment utan stress, säger Jimmy Adlerberth, vd och ansvarig för utbildningen på Icopal Entreprenad AB.
Programmet garanterar ingen anställning men Icopals ambitioner är att anställa lärlingarna efter genomförd utbildning.
– I en situation med hög arbetslöshet samtidigt som flera branscher, bland annat byggbranschen, har svårt att finna arbetskraft blir det viktigt att hitta nya metoder för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Vårt lärlingsprogram innebär att startsträckan för att börja arbeta som takläggare är kort. Övergången till en anställning blir smidig vilket är positivt både för lärlingarna och för oss som arbetsgivare naturligtvis, säger Bengt Widstrand, vd på Icopal AB.
Bengt Widstrand sticker inte under stol med att det i dag finns flaskhalsar på takmarknaden och att bristen på takläggare på sikt är ett hot mot producenter av takprodukter. Icopal kräver nämligen en viss utbildning i heta arbeten med mera för att man ska få montera deras produkter.
– Det är trist att inte fler vill jobba med det. Trycket i byggbranschen ä stort och det finns stora byggnationsbehov framöver. Begnt Widstrand ser också stora möjligheter för nyanlända flyktingar att komma in i arbetslivet genom att utbilda sig till exempelvis takläggare. Icopal Entreprenad har cirka 130 anställda i dag och hoppas i och med lärlingssatsningen att kunna anställda dessa fem ungdomar som en ytterligare förstärkning. Utbildningen sträcker sig över ett år och de första lärlingarna blir klara till jul.