Fuskbyggarna i TV4 har åter hamnat i hetluften sedan bolaget vägrat att lämna ut en programkopia till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd. Byggfirman som anmälde programmet förlorade dock både i Yrkesetiska nämnden och i Granskningsnämnden för radio och tv.
Renoveringsteamet i Sverige AB med säte i Örebro hängdes ut och kritiserades i Fuskbyggarna den 13 mars förra året. När Yrkesetiska nämnden, som är en del av journalisternas fack Journalistförbundet och som har till uppgift att pröva anmälningar mot sina medlemmar, skulle pröva fallet fick de inte tag i avsnittet. Det fanns inte heller på TV4:s hemsida. TV4 svarade bara: ”Vår grundprincip på TV4 är att vi inte lämnar ut arbetsmaterial, eller tidigare sända program som inte längre finns tillgängliga”. Därmed kunde ingen granskning göras.
TV4 uppgav dock att om Granskningsnämnden frågade skulle bolaget gå med på ett utlämnande eftersom det följer av lag. Det fick journalistförbundets ordförande Jonas Nordling att gå i taket. ”Så: TV4 deltar alltså bara i en utomstående etisk prövning när lagen tvingar företaget. Det är minst sagt ett spännande nytt upplägg i försvaret mot lagivrare” skriver han i tidningen Medievärlden under rubriken ”Med vänner som TV4 behöver självregleringen inga fiender”.
Påstådda fel i konstruktionen
I det aktuella programmet berättade ett par om att de hade anlitat Renoveringsteamet i Sverige AB för att bygga ut sitt hus med bland annat en altan, en balkong och en farstukvist samt sätta in nya garagedörrar. TV4:s återkommande byggexpert upptäckte flera fel i konstruktionen, bland annat att plintarna som förstukvisten och utbyggnaden stod på var gjutna med flytspackel och plåttaket hade fel lutning. Snickare som TV4 anlitade rev ner hela utbyggnaden för att bygga om den på nytt.
Senare i programmet arrangerades en konfrontation med en företrädare för Renoveringsteamet och bland andra en av programledarna. Byggaren träffade den anmälde journalisten och en kollega och körde sedan i sin bil till ett hus som journalisterna påstått att de har köpt för att tillsammans med Renoveringsteamet gå igenom det riggade renoveringsjobbet. Journalisten och kollegan körde i egen bil. Ett filmteam körde efter i en följebil. Men anmälaren anade oråd och vände om. I sin anmälan uppgav han att kan kände sig jagad av följebilen. Eftersom byggaren vände genomförs inte någon dold inspelning i huset.
Den korta bilfärden filmades och sändes i programmet. Programledaren åkte då till företagets kontor för att konfrontera företrädaren. På kontoret var det tomt men programledaren fick sedan till ett möte med honom. Programmet anmäldes av Renoveringsteamets företrädare som ansåg att programmet strider mot kravet på saklighet och bestämmelsen om respekt för privatlivet. Han ansåg att en av de två programledarna gjorde sken av att företrädaren ”är en människa utan känslor och som inte bryr sig om andra”.
Nu lyckades ändå Yrkesetiska nämnden få tag på programmet. I och med att anmälan gjordes också till Granskningsnämnden blev den nämligen offentlig och kunde begäras ut. Någon fällning av medarbetaren i TV4 eller själva programmet blev det dock inte. Granskningsnämnden menade emellertid att programmet i hög grad fokuserade på företagets företrädare som visades med namn och bild. Nämnden ansåg vidare att programmet innebar ett intrång i anmälarens personliga integritet. Men eftersom det som sades hade en koppling till hans yrkesverksamhet, som var föremål för granskning i programmet, friades programmet.