Varje år slängs det stora mängder glas inom bygg- och glasbranschen. Ofta utan att det egentligen är något fel på glaset.
Onödigt tyckte Ryds Glas och kan nu presentera produkten Skavank – ett glas för bra för att slängas.
För att halvera sitt koldioxidavtryck till 2030 och uppnå netto nollutsläpp till 2045 håller Ryds Glas på att ställa om sin verksamhet. Ett av dessa är produkten Skavank som genom att ge glas en andra chans både minskar sitt eget och sina kunders CO2-utsläpp rejält.
– Varje dag slängs flera ton glas som skickas iväg, krossas och återvinns till exempelvis isolering eller dricksglas, säger Sebastian Wigström, på Ryds Glas. Det är ju bra – men det är helt onödigt och dumt att kasta fullt fungerande glas som kan användas igen i sin ursprungliga form.
- Cirkuläritet när den är som bäst, säger Sebastian Wigström-
Som ett första steg i projektet tar Ryds Glas bitar från fabriken i Osby. Det kan vara ett avskär, en felbeställning, en missfärgning eller en liten repa.
Nästa steg är att återanvända glas som plockas med i retur från uppdragen Ryds Glas utför.
Hållbart
Trots att Skavank delvis görs på glas som fått en repa eller missfärgning så betyder inte det att skönhetsfläcken behöver synas på slutprodukten. Likaså kommer produkten hålla samma kvalitet och ha samma garantier.
- Oftast syns inte skadan med blotta ögat utan det kan vara en liten, liten repa som upptäckts vid tillverkningen, säger Sebastian Wigström.
- Om en liten repa upptäcks i hörnet av en stor glasskiva så slängs vanligtvis hela skivan. Det gör att stora delar av glaset inte ens kommer ha någon skavank.
Världens bästa material
– Glas är ett fantastiskt material då det inte avger några kemiska ämnen, angrips inte av luftföroreningar och är helt och hållet återvinningsbart. Men att tillverka nytt glas är extremt energikrävande och enkelt räknat släpps det ut 1,5 kg CO2 per kg glas när det nytillverkas.
- Ett av våra Hållbarhetsmål är att minska våra koldioxidutsläpp med 50 procent till 2030 – därför är Skavank ett mycket viktigt initiativ, säger Sebastian Wigström på Ryds Glas