Det är strålande tider för byggeleverna på Alströmergymnasiet i Alingsås. Praktikplatserna leder till jobb och nu bygger de det första Attefallshuset med passivhusteknik.
– Det har betytt väldigt mycket för mig. Jag fick praktik på en mindre firma och fick göra allt vilket var jättebra, säger tidigare eleven Jerker Kahlin
Byggprogrammets satsning på samarbete med näringslivet går som tåget. Eleverna har goda förutsättningar att räkna med jobb – och byggföretagen kan räkna med att Alströmereleverna är redo för yrkeslivet från examensdagen.
– Win win hela vägen, menar rektor Patrik Bredberg.
Alströmergymnasiets byggprogram har länge samarbetat med lokala byggentreprenörer. Men de senaste två, tre åren har näringslivsfokuset intensifierats, och i allt större utsträckning har näringslivet fått vara med och peka ut utbildningens riktning.
– Vårt mål är att göra eleverna redo för arbetslivet. Då är det dumt att inte lyssna mer på näringslivet, menar rektor Patrik Bredberg.
Nu syns resultatet av satsningen: För de elever som klarar hela utbildningen och visar framfötterna är utsikterna att få jobb direkt efter utbildningen mycket goda.
– Det har betytt väldigt mycket för mig. Jag fick praktik på en mindre firma och fick göra allt vilket var jättebra, säger Jerker Kahlin
Jerker Kahlin gick ut gymnasiet för fyra år sedan och har inte haft några problem att få jobb.
– För mig var det viktigt att det just är en utbildning som leder till jobb utan att man måste sätta sig vid skolbänken i fyra år till. Jag vill röra på mig, slår han fast.
Eleverna på Alströmergymnasiet kan se fram emot studiebesök hos byggföretag, anpassade lektioner, särskilda samarbetsprojekt och praktikplatser.
– Det är väldigt hög kvalitet på Alströmereleverna i jämförelse med flera andra skolor. I Alingsås får eleverna en utbildning som är både genomtänkt och framåt. Klart de blir attraktiva, menar Tommy Larsson, HR-chef på lokala byggföretaget Tommy Byggare.
Jerker Kahlin arbetar just för Tommy Byggare och trivs som fisken i vattnet. Han bygger just nu en restaurang i Alingsås i lokaler som står tomma. Framtiden känns rätt given.
– Det här är rätt jobb för mig. Jag kommer fortsätta med detta.
I diskussionen om särskild kompetens lyfter byggläraren Lars-Ove Larsson fram det samarbetsprojekt mellan just Tommy Byggare, Alströmergymnasiet, Passivhuscentrum och en rad andra aktörer som startade i höstas. Där bygger elever från byggutbildningen på Alströmergymnasiet ett Attefallshus i passivhusteknik. Det har de tidigare gjort med friggebod.
– För vår del är det guld värt att vi nu vet att det finns elever som redan jobbat med passivhus. Då vet de vad det handlar om och kan direkt gå in i den typen av byggen utan att behöva läras upp extra. På så sätt framtidssäkrar vi vår egen verksamhet genom att satsa på snickarna redan när de är elever, förklarar Larsson.
Rektorn Patrik Bredberg ser efter en nedgång i ansökningarna nu ett ökat söktryck och räknar med att fylla alla klasserna nästa läsår.
– Jag tror att det beror på det nära samarbetet med näringslivet. Och nästa fredag kommer bostadsministern på besök. Det visar att vi är långt framme.
Och för dem som funderar på att välja byggutbildningen ger Jerry Kahlin ett extra argument.
– Man tjänar bra som snickare, det är ju en aspekt som är bra att ha med.