Efter årsskiftet försämras rot-avdraget. Nu kommer förfrågningarna om svartjobb.
– Jag har nekat flera som vil ha gjort jobbet svart nästa år. Det har inte hjälpt att jag sagt att också 30 procents avdrag är förmånligt, berättar snickaren Fredrik Ribbestam som tackar rot-avdraget för att hans snickerifirma växt så snabbt.
31-årige Fredrik Ribbestam har på ett och ett halvt år sett sitt aktiebolag växa från två anställda till nio. Innan dess arbetade han i sin fars byggnadsfirma under sex år. Han är själv förvånad över hur snabbt det gått.
– Vi har gått från småjobb till nyproduktion av lösvirkeshus.
Han tvekar inte ett ögonblick på rot-avdragets betydelse för denna resa.
– Det är 100 procent rot-avdragets förtjänst att det gått så bra. Hade det inte funnits skulle jag fortfarande ha arbetat med pappa eller haft en liten enskild firma.
Snålheten vinner
I samtalen med kunderna har han försökt förklara att skillnaden inte blir så stor med 30 procent i rot-avdrag i stället för 50 procent. Men när de har börjat räkna på timlönen vinner snålheten. Fredrik Ribbestams företag tar cirka 550 kronor i timmen vilket gör 275 kronor för kunden. Många svartjobbare ligger ungefär på 300 men de kunder som Ribbestam talat med uppger att de kan pruta så att de hamnar under det pris som gäller efter försämringen vid årsskiftet. Därför väljer de svartjobb i stället. Och då är inte Fredrik Ribbestam intresserad.
– Det har jag sagt till mina anställda också att vi inte ska jobba med. Och att köra svart på fritiden är inte intressant för då är man för trött för att jobba.
Fredrik Ribbestam arbetar halvtid som snickare och resten med administration i sitt företag. Han har alltid varit intresserad av branschfrågorna och politiken. Han anser att försämringen av rot-avdraget är ett dåligt beslut.
– Den kris som vi ändå har i Sverige gör att vi borde ha kvar oförändrat rot-avdrag åtminstone ett par år till.