ByggarenByggaren
    Facebook Twitter Instagram
    Byggaren Byggaren
    • Hem
    • Om oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Kontakta oss
    • Tipsa om nyheter
    • Tidigare nummer
    ByggarenByggaren
    Du är här:Hem»Nyhetsarkiv»Hon möter vibrationsskadornas offer

    Hon möter vibrationsskadornas offer

    2015-10-01
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Aldrig har så många hantverkare sökt vård för vibrationsskador på Universitetssjukhuset i Lund. Överläkaren Catarina Nordander ser händer som vitnat, fingrar som domnar och förlorad känsel hos byggare långt ner i åldrarna.  Hon förespråkar fler pauser, skonsammare verktyg och att följa reglerna.   Vi möts i Byggarens redaktionslokaler i Solna.  Catarina Nordander är på ett av sina otaliga yrkesrelaterade besök i Stockholm och fick ta en taxi för att undvika ett skyfall. Hon leder just nu ett forskningsprojekt om vibrationsskador hos byggnadssnickare vars slutresultat vi får se om två år.

     

    Här djupintervjuar hon 50 byggare på större firmor, undersöker 200 snickare och frågar om deras jobb och tecken på skador, intervjuar 100 målare och får hjälp av byggnadsfacket att nå ännu fler för att se skillnaden mellan anställda i större och mindre firmor.  

    Catarina Nordander och hennes kolleger brukar ha ett 50-tal patienter med som söker till arbets- och miljömedicin varje år. I år ser siffran ut att mer än fördubblas till 120 patienter vilket är rekord. Ändå befarar hon att detta bara är toppen på ett isberg. Patienterna klagar på domningar i fingrarna, nedsatt eller ingen känsel och deras fumliga händer gör att de tappar verktyg.

    –          Det är väldigt allvarliga konsekvenser av vibrationerna. Det påverkar kärlen. De kan få kritvita fingrar även i plusgrader och måste ständigt gå in och värma sig i boden.

    Genomsnittsåldern på patienterna är 45 år. Många av dem är så unga som 25-30 år.  Catarina Nordander kan som överläkaren inte ge dem mycket hopp. Vibrationsskador läker inte av sig själv och att medicinera eller behandla bort skadorna är i det närmaste utsiktslöst.

    –          Vi får säga till dem att sluta för all framtid eller skaffa andra arbetsuppgifter på sin egen firma.

    Vad blir reaktionen?

    –          Ofta säger de bara ”tack för informationen men jag älskar mitt jobb och kan bara detta”.

    De mest utsatta jobben är olika rivningsjobb. Att ta bort en badrumsbrunn, bila upp golv eller avlägsna plattor av olika slag. Slående verktyg är värre än roterande. Allt ifrån berghammare till slagborrar orsakar svåra skador.

    En längre intervju med Catarina Nordander kan ni läsa i pappersupplagan av Byggaren. Se också Byggarens intervju med henne i webb-tv.

     

     

    Relaterade artiklar

    Domarna som förändrar

    Nyhetsarkiv 2015-04-09

    Avtal eller inte!

    Nyhetsarkiv 2015-06-24

    Sista handen ansvarar för slutresultatet

    Nyhetsarkiv 2015-10-20

    Vem ansvarar för byggvarorna?

    Nyhetsarkiv 2016-03-08

    Få nyheter i mailen
      © 2022 Tidningen Byggaren

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc för att avbryta.