- Byggföretagaren Stefan, 48 år, hade plågats av ett villalån från 90-talets bankkris i nästan 20 år. Ingen ville hjälpa honom men när han
hotade kommunens tjänsteman med självmord fick han hjälp. Om drygt ett år är han äntligen skuldfri. - Björn kraschade under 90-talets bankkris när han skulle bygga ett sommarland. I dag är han byggföretagare och var den förste näringsidkaren som sökte skuldsanering efter lagändringen 2011.
Byggaren har talat med dem inför de nya regler som väntas göra det lättare för näringsidkare framöver att få skuldsanering.
2011 blev det genom en lagändring enklare för företagare så som fysiska personer att få skuldsanering men ”endast om de ekonomiska förhållandena i näringsverksamheten är enkla att utreda”.
De första två åren fick endast 59 näringsidkare sina skulder avskrivna. Många fick avslag på grund av de oklara framtida inkomstförhållanden som ofta gäller för näringsidkare. Därför har många företagare ansett lagändringen fullständigt uddlös. En utrredning har dock föreslagit regler som gör det ännu enklare för näringsidkare att få skuldsanering. Reglerna väntas antas av regeringen inom en inte alltför avlägsen framtid.
En fri man
Bland de få byggföretagare som lyckats få skuldsanering har tidningen Byggaren intervjuat ett par vilket ni kan läsa om i kommande numret av Byggaren.
I juni 2017 är Björn, som vill vara anonym, en fri man. Då har han och sambon betalat mellan 7 000 och 8 000 kronor i månaden vardera på en nedskriven skuld som före betalningsplanen låg på närmare fem miljoner kronor. Han hade fått lån av banken för att tillsammans med en kompanjon bygga upp ett sommarland och attraktionerna hade beställts och stod i Göteborgs hamn.
Men så kom bankkraschen och hans företag gick i konkurs. Eftersom Björn som i dag är 63 år har gått i borgen för lånen tillsammans med sambon för lånen blev de svårt skuldsatta. 1992 startade han sin enskilda firma i byggbranschen som gått bra och dragit på sig endast kortvariga skatteskulder.
– Den har gjort att jag kunnat styra mina inkomster. Och så fort jag fått en räkning har jag betalat den innan kronofogden hunnit utmäta pengarna, berättar Björn.
– Men det har varit hemskt att varje månad få bikta mig hos kronofogden. De har kontrollerat alla mina inkomster.
Först i kön
Efter lagändringen 2011 som gjorde det lättare för näringsidkare att få skuldsanering var Björn den förste i kön till Kronofogdemyndigheten i Kalmar. Han hade läst utredningarna och studerat regeringens lagförslag innan det skulle träda i kraft och ansökte helt på egen hand om skuldsanering.
– Jag hade väntat i nästan 25 år. Man hade i princip inte kunnat få det som näringsidkare tidigare, förklarar han.
Stefan, som vi i likhet med Björn bara sätter ut förnamnet på, tillhör dem som utnyttjade den mer fördelaktiga reglerna från 2011 gällande näringsidkare. Detta sedan han hotat att ta livet av sig om han inte fick hjälp av den kvinnliga handläggaren. Den betalningsplan som kronofogdemyndigheten till slut fastställde på fem år ger honom inte mycket över på lönen. Han tvingas ösa in mellan 4 000 och 5 000 kronor i månaden till borgenärerna.
– Bo och äta är allt man kan göra.
Existensminimum
Under många år har en del av Mickes inkomster utmätts och han har levt på existensminimum. Dessutom har han ensam tagit hand om sina två barn. Men han har kämpat och är sedan 15 år tillbaka egen företagare i byggbranschen.
– Vissa dagar har jag fått panta burkar för att klara mig.
Läs hela reportaget i nya numret av Byggaren.