Pierre Leander är en designer som formar om tidigare ganska vanliga hus till nya bostäder med en intressant interiör. Stort ljusinsläpp är av vikt i detta arbete. Villa Leander 5 tillhör Pierre Leanders senaste exempel på sådan interiör. I samarbete med Elitfönster utvecklar han nya lösningar på hur det kan se ut invändigt.Villa Leander 5 är ett L-format hus i ett plan plus källare som renoverats från normalstandard till ett hus med maximal yteffektivitet. Stora industriinspirerade fönsterpartier från Elitfönster släpper in stora mängder ljus.
– En 50-talsvilla har ju i regel ganska små fönster om man ser till hur man bygger idag, så för att skapa mer ljusflöde in i huset och även för utsiktens skull är byten av fönster ett effektivt sätt att skapa en modernare look på exempelvis en funkisvilla. Dessutom når man en väldigt mycket bättre energieffektivitet om man jämför med ett hus med 2-glas, säger Pierre Leander.
För Pierre Leander handlar en stor del av renoveringsprojekten om att förlänga livslängden på husen. Det gör han genom att tilläggsisolera, installera ventilationssystem och byte till nya fönster. Allt detta bidrar till ett mer energisnålt hus som ger huset längre livslängd.
Efter att ha renoverat ett flertal fastigheter har Leander rutin på hur anpassa ett hus till läget och exempelvis undvika alltför mycket insyn. Viktigt är att anpassa utformning till omkringliggande natur. Att släppa in mycket ljus är väsentligt där valet av fönster är viktigt. Leander gillar stora fönster med mycket ljusinsläpp.
– Fönster är ju lite husets ögon, och naturligtvis måste dessa anpassas efter omgivningen, ingen vill ju bo i en glasbur med full insyn, säger Pierre Leander. Men de flesta hus brukar ha åtminstone en skyddad sida, där man kan satsa på mycket ljusinsläpp. Och har man en övervåning tycker jag att man ska använda gavlarna till större ljusinsläpp än man kanske traditionellt gör.
– Fönster sätter också stilen på huset. Fönster med eller utan spröjs är helt avgörande för vilken stil huset får, påpekar Pierre Leander.
Aktuell med: Lyxiga husbyggen (Stockholm/Lidingö)
Hur tänker du när du ”väljer ut” objekt att renovera?
– Det är en kombination av olika faktorer som spelar in, husets konstruktion, läget och priset såklart. Men jag tittar även på detaljplanen så jag är väl insatt i vad man kan göra med huset.
Hur mycket av originalet behålls?
– Väldigt olika, jag brukar behålla husets konstruktion. Men i princip alla fönster, all el, vattendragningar och avlopp byts ut, samtliga ytskick byts ut. Det enda som brukar få vara kvar är den öppna spisen med befintlig murstock
Är det svårt att få bygglov för så här många ändringar?
– Ja, man får anpassa sig efter detaljplanen om man vill få igenom ett bygglov, det är inte konstigare än så. Sedan kan man ju vara lite klurig och tänka utanför ramarna för att överlista vissa begränsningar där detaljplanen kan vara lite väl konservativ ibland.
Om du ska inspirera andra till att renovera – hur djärv tycker du man ska vara?
– Jag tänker att det är bara fantasin som begränsar, eller möjligtvis plånboken då också.
Vem har du som målgrupp när du renoverar? Gör du det du själv tycker om eller tänker du dig en specifik personlighet?
– Eftersom jag bor i mina hus efter de att de är färdiga så bygger jag alltid enligt en stil jag gillar. Fast självklart så har jag alltid i åtanke att en större familj också ska kunna få plats i huset den dagen jag lämnar över nycklarna till den nya ägaren.
Vad vill du att människor ska känna, tycka och tänka om dina färdiga hus?
– Jag vill att de ska känna att allt är genomtänkt, att allt är noga utvalt och att hantverket är gjort med högsta finish. Jag försöker fånga det som kallas “Svensk standard” och göra det lilla extra som höjer helhetsintrycket.
Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 års erfarenhet av småländsk hantverkstradition Bolaget, som har cirka 1000 anställda. Företaget ingår i koncernen Inwido och med en omsättning på 1,8 miljarder kronor under 2020.